Actualitate

Astăzi la TIFF: film de Oscar şi teatru în maşină

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/06_ziua/07 film1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Proiecţii în premieră în România şi multe evenimente speciale îi aşteaptă pe clujeni astăzi la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

 

Astăzi, în cea de a patra zi a ediţiei cu numărul zece a TIFF, va avea loc o proiecţie caritabilă pentru Muzeul de Artă, la Casa de Cultură a Studenţilor, unde va rula filmul care a câştigat Oscarul în acest an pentru cel mai bun film străin.


 

TIFF continuă campania deja tradiţională pentru susţinerea gazdei Meeting Point - Muzeul Naţional de Artă din Cluj-Napoca. Astfel, festivalul reia seria proiecţiilor caritabile pentru una dintre cele mai importante instituţii culturale ale oraşului, iar pentru a strânge fonduri destinate Muzeului, TIFF proiectează unul dintre cele mai discutate titluri ale anului - „Într-o lume mai bună” (In a Better World), regizat de Susanne Bier, câştigătorul Premiului Oscar şi al Globului de Aur 2011 pentru Cel mai Bun Film Străin.


Filmul va fi proiectat în premieră în România astăzi, de la 21, într-una dintre locaţiile de proiecţie inaugurate la această ediţie a festivalului - Casa de Cultură a Studenţilor. Noul lungmetraj al lui Susanne Bier este o dramă despre distrugerea existenţei idilice şi despre greaua alegere între răzbunare şi pacifism. Toate încasările obţinute în urma acestei proiecţii la care toţi spectatorii vor avea acces pe baza unui bilet unic în valoare de 10 lei vor fi donate Muzeului de Artă.

 


Piesă jucată într-un autoturism

 


Programul Teatru la TIFF, o altă noutate a celei de-a zecea ediţii, continuă astăzi cu două spectacole inedite, a căror gazdă va fi Teatrul Maghiar. Astfel, de la ora 20, iubitorii de teatru pot urmări „Ich Clown”, un spectacol de Vera Ion şi Sorin Poamă, iar de la ora 21.30, pornind din parcarea Teatrului Maghiar, este programată prima reprezentaţie a spectacolului-eveniment al programului de teatru de la TIFF “Autobahn”, de Neil LaBute, în regia Mihaelei Sîrbu. Spectatorii vor avea, astfel, acces la un cu totul alt tip de experienţă teatrală: o piesă într-un autoturism, un adevărat road movie teatral, jucat în fiecare seară, în perioada 6-10 iunie, de la aceeaşi oră, de 12 actori, pentru 18 spectatori – aflaţi în şase maşini care vor străbate Clujul. Biletele la „Autobahn” costă 70 de lei şi pot fi achiziţionate de la toate punctele de ticketing ale TIFF.

 


Documentare româneşti

 

TIFF Meeting Point, din curtea Muzeului de Artă, găzduieşte astăzi de la ora 21.30, o proiecţie în premieră absolută, cu intrarea liberă. Astfel, Discovery Channel prezintă publicului festivalier zece documentare de scurtmetraj despre poveştile unor români extraordinari prin pasiunile, curiozităţile şi spiritul lor de aventură. Cei zece protagonişti ai documentarelor au fost aleşi în urma campaniei „Oricine poate fi un erou” desfăşurate pe pagina de Facebook a Discovery. Publicul TIFF îşi va putea vota preferatul prin intermediul aceleiaşi pagini, în perioada 3-11 iunie, iar cel care a propus povestea câştigătoare, aleasă în urma voturilor astfel exprimate şi a jurizării care va avea loc în urma proiecţiei, va primi 3.000 de euro.

La Hotelul Continental va avea loc de la ora 19 o expoziţie ce prezintă propunerile de vizual create de studenţii Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca pentru materialele promoţionale ale celei de-a zecea ediţii a festivalului, dintre care au fost alese creaţiile care se regăsesc pe tricourile, pixurile, cănile de cafea, echipamentele originale de fotbal şi toate celelalte articole de merchandise.

abonare newsletter