Actualitate

“Don Quijote", un balet cu rezonanţe spaniole, pe scena Operei din Cluj

La 37 de ani de la prima sa reprezentație pe scena Operei Naționale din Cluj, spectacolul de balet „Don Quijote” a revenit în fața publicului clujean duminică seara, 15 martie 2015, într-o reprezentare clasică, dar explozivă şi plină de culoare.

Spectacolul  în două acte şi un prolog  a prezentat, pe paşii dansanţi ai Corpului de balet clujean, eterna poveste de aventură şi dragoste a bravului Don Quijote, mereu visător la strălucitoarea Dulcineea şi însoţit în incursiunile sale de fidelul Sancho Panza.

Coregrafia spectacolului, deşi una clasică, a încântat publicul prezent în sala de spectacol prin dansul balerinilor care au abordat atât stilul de dans clasic căruia i s-a adaugat stilul care caracterizează dansul spaniol, exploziv şi plin de pasiune.


Din distribuția spectacolului au făcut parte, printre alții: Andreea Jura – Kitri/ Dulcineea, Dan Haja – Basil, Logodnicul Lui Kitri, Radu Sântimbrean – Don Quijote, Vlad Maier – Sancho Panza, Anamaria Boancă – Mercedes, Valentin Mihăilă – Espado.

Baletul „Don Quijote”, în forma prezentată duminică, devenită cea mai răspândită formă în care se joacă acest balet, face parte din prima perioadă de creație a lui Marius Petipa, atât versiunea mai scurtă, realizată pentru scena Teatrului Balșoi în 1869 de coregraf, pe muzica lui Minkus, cât și versiunea ulterioară din 1871 pentru Teatrul Marinski din Sankt Petersburg în cinci acte și 11 scene. Prima montare a baletului Don Quijote în România a avut loc la Timișoara în 1967 şi a fost realizată de coregrafa Mercedes Pavelici. La Cluj-Napoca, baletul “Don Quijote” a fost jucat în 1978, în coregrafia maestrui Vasile Marcu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter