Actualitate

Mai mulţi bani pentru medicii din centrele de permanenţă

<p />Medicii de familie care acceptă să profeseze şi în centre de permanenţă vor fi plătiţi cu 12,8 lei pe oră, indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei pe oră, cum este prevăzut în prezent.

 

Ministerul Sănătăţii a anunţat introducerea unor măsuri noi care duc la suplimentarea veniturilor medicilor de familie şi a asistenţilor medicali care profesează în centre de permanenţă. Astfel, s-a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectuează gărzi în centrele de permanenţă. Potrivit Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii, un medic de familie va primi un tarif orar de 12, 8 lei pe oră, indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei pe oră cum era prevăzut în prezent, tarif din care medicul era obligat să plătească şi utilităţile centrului.


În cazul asistenţilor medicali, tariful acestora se va calcula în funcţie de salariul negociat indiferent dacă aceştia se află în contract cu casele de asigurări sau sunt angajaţi numai în serviciul de gardă, dar nu mai mic de 8 lei pe oră.

“Ca o noutate, în cazul centrelor de permanenţă care sunt organizate în cabinetele medicilor de familie, aceştia primesc, în plus, încă 6,4 lei pe oră”, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.


Conform conducerii Ministerului, pentru a nu încărca programul medicilor de familie care acceptă să facă gărzi în centrele de permanenţă, s-a prevăzut înfiinţarea centrelor de către un grup de şapte medici, faţă de cinci. “În situaţia în care nu se poate respecta condiţia de a se constitui un grup de şapte medici pentru asigurarea serviciului în regim de gardă în centrele de permanenţă, se pot înfiinţa şi centre de permanenţă cu cinci sau şase medici de familie dacă aceştia pot asigura funcţionalitatea centrului de permanenţă şi sunt de acord să funcţioneze în această formulă”, mai subliniază reprezentanţii Ministerului.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat 21 milioane lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă. În prezent, în România funcţionează 88 centre de permanenţă. În urma noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte înfiinţarea a încă 60 de astfel de unităţi.

abonare newsletter