Actualitate

Emil Boc s-a fotografiat cu Ursul de Argint la proiecţia de gală a filmului “Aferim”

"Aferim!", lungmetrajul pentru care Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, a avut proiecţia de gală vineri seara la Cinematograful Florin Piersic din Cluj-Napoca. La proiecţie a asistat şi primarul Emil Boc care la finalul proiecţiei s-a fotografiat cu Ursul de Argint.

Peste 700 de persoane au luat parte la proiecţia de gală a filmului "Aferim!" de la Cinematograful Florin Piersic. La finalul proiecţiei, patru dintre membrii echipei de filmare, co-scenaristul Florin Lăzărescu şi actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu şi Alberto Dinache au răspuns întrebărilor venite din partea publicului. Mai mult, Ursul de Argint a fost adus la Cluj şi aşezat pe scenă pentru a putea fi admirat de toată lumea. La finalul proiecţiei, soţii Boc s-au fotografiat cu statueta.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!", de Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).


Co-scernaristul filmului, Florin Lăzărescu, a explicat care a fost ideea care a stat la originea filmului.

„Mi-a plăcut povestea pe care mi-a prezentat-o Radu Jude care inițial o avea ca personaj principal pe Sultana, domnița din final și asta m-a convins să mă implic în proiect, gândindu-mă la o Madame Bovary dâmbovițeană. Sunt convins că nu toată lumea de aici ştia că Biserica Ortodoxă avea sclavi. Povestea a evoluat rapid. Filmul este făcut pentru publicul din România și cred că publicul străin pierde jumătate din vitalitatea, frumuseţea şi subtilitatea limbii române. Cu toate acestea, a fost foarte apreciat în străinătate. Filmul este un îndemn la a ne asuma ceea ce suntem noi, românii, astăzi. Nu am gândit nicio clipă filmul ca o comedie. La fundamentul său este o dramă. Nu am intenționat să facem lumea să râdă. Umorul pe care îl obţinem e din cinism şi autoironie”, a explicat scenaristul.


Potrivit lui Lăzărescu, filmu a fost realizat cu un buget de 1,3 milioane de dolari, filmările au durat mai puţin de o lună, dar scenariul a fost scris în doi ani cu “imensă documentare în spate”.

 “Am vorbit după premieră cu reprezentanţi de etnie romă care au precizat că sunt foare încântaţi. Spuneau că povestea filmului, prin umanitatea ei, poate avea mai mult impact, poate schimba mentalităţi mai eficient decât o face lupta instituţională şi discursurile. Scena cu romii liberi care se vând a fost inspirată din realitate, astfel de lucruri chiar s-au întâmplat, lucruri care sunt dramatice. Filmul nu vrea să fie un mesaj pentru corectitudine politică, ci aduce ideea de a ne asuma ce suntem noi, românii. Radu Jude a spus că doreşte să stârnească întrebări românilor despre identitatea lor, că vrea un film care să ne pună pe gânduri, care să aducă mentalităţile de atunci, care să ne facă să ne gândim câte mai sunt valabile în ziua de azi. Ideea era să facem un film din trecut, dar care să ne doară azi. Chiar şi scenele cu şpăgile vorbesc despre o realitate a prezentului”, a mai spus co-scenaristul.


Teodor Corban, interpretul zapciului, a recunoscut că la filmări i-a fost greu.

“La vârsta părului alb, să te apropii de un cal, să călăreşti, a fost dificil. A trebuit să învăţ foarte mult text care nu e în limba română. Mi-a fost greu cu textul şi filmul a fost greu. Eu eram înainte un actor minimalist, făceam filme minimaliste și până la acest film, cel mai mare efort al meu era de a merge din bucătărie în sufragerie și invers. Mă bucur că am intrat într-un film maximalist și aștept filme de război”, a spus Corban.


Din distribuţie fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele westernului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant".


De asemenea, publicaţia Variety a considerat, la rândul său, că "Aferim!" este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de "jocurile de putere şi de «umilinţele» la care oamenii se supun reciproc. "Aferim!" este o incursiune "excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios"."Aferim" înseamnă "Bravo!", a continuat criticul Jay Weissberg, "un cuvânt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului".

Ultimele Stiri
abonare newsletter