Actualitate

Colegiul Medicilor Cluj cere demisia preşedintelui CNAS

<p> </p> <p />Colegiul Medicilor Cluj cere premierului Emil Boc, printr-o scrisoare deschisă, să ia în considerare demisia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.

Profesorul Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, consideră că măsurile propuse şi declarate în mod public de preşedinte CNAS “nu au făcut altceva decât să destabilizeze, într-un mod periculos, întregul proces de acordare al asistenţei medicale în România, începând de la nivelul cabinetelor de medicină de familie până la nivelul spitalelor”.

„Toate aceste aspecte pun în pericol viaţa bolnavilor, creându-se o stare tensionată între cadrele medicale şi pacienţi”, subliniază profesorul Bârsan.


El mai afirmă că acuzele referitoare la medicii de familie nu sunt fondate. “Referitor la acuzele aduse medicilor de familie, menţionăm că nu sunt în grevă, fiind zilnic la cabinet, în programul de lucru”, declară Mircea Bârsan. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Cluj, motivul real al inacţiunilor medicilor de familie este lipsa cadrului legal, respectiv refuzul nejustificat al CNAS de a respecta cadrul legal în vigoare. În concret, deşi Contractul cadru privind furnizarea serviciilor medicale în sistemul asigurărilor de sănătate pentru anul 2011-2012 şi normele metodologice de aplicare a acestuia sunt în vigoare începând cu 1 iunie, casele judeţene de asigurări de sănătate propun medicilor, în baza unei note interne a CNAS, încheierea de acte adiţionale pentru luna iunie la contractul-cadru aplicabil in anul 2010, acte ce nu pot produce efecte juridice, fiind în afara dispoziţiilor legale.

abonare newsletter