Actualitate

Mii de persoane sunt aşteptate la Cluj cu ocazia manifestărilor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Mii de persoane sunt aşteptate, duminică, la Cluj-Napoca, pentru a participa la ceremonia de depunere de coroane de flori pe clădirea fostului hotel Biasini, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, în aceeaşi zi fiind programat şi Marşul Memorial "Avram Iancu", organizat de Noua Dreaptă.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, a declarat, miercuri, că manifestările de la Cluj-Napoca vor începe la ora 11.00, la Institutul Teologic Reformat, unde se vor aduna participanţii la eveniment, şi de unde se va merge în marş prin centrul oraşului, pe B-dul 21 Decembrie 1989, până la Biserica "Sfântu Mihail".

"Aşteptăm câteva mii de persoane la ceremonia de depunere a coroanelor de flori pe clădirea fostului hotel Biasini din Cluj-Napoca. La Biserica Sfântu Mihail din Piaţa Unirii, de la 12.30, este programată o slujbă religioasă, urmată, de la ora 14.00, de ceremonia depunerii de coroane la plăcuţa amplasată în memoria poetului revoluţionar Petofi Sandor pe clădirea fostului hotel Biasini", a spus Mate.


Potrivit acestuia, la depunerea de coroane de flori vor fi prezente oficialităţi locale, dar şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, în timp ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, va fi prezent, duminică, la manifestările care vor fi organizate de UDMR la Sfântu Gheorghe şi la Miercurea Ciuc.

Tot duminică, de la ora 15.00, la Cluj-Napoca va avea loc Marşul Memorial "Avram Iancu", organizat de Noua Dreaptă, la care sunt aşteptate peste 300 de persoane din întreaga ţară, dar şi din Republica Moldova.


"Ne vom aduna în Piaţa Mihai Viteazu, după care vom pleca în marş pe traseul str. Regele Ferdinand, Piaţa Unirii, B-dul Eroilor, până în Piaţa Avram Iancu. Pe parcursul manifestării vom arbora un steag tricolor de mari dimensiuni. Marşul are loc şi în contextul în care Avram Iancu a fost declarat de Parlamentul României ca erou naţional", a declarat, miercuri, preşedintele de la Noua Dreaptă, filiala Cluj, Codrin Goia.

În 15 martie 2014, peste 1.000 de persoane au participat, la Cluj-Napoca, de Ziua Maghiarilor de Pretudindeni, la o ceremonie care a inclus discursuri şi depuneri de coroane de flori şi la care primarul municipiului, Emil Boc, i-a salutat în limba maghiară pe cei prezenţi.


În aceeaşi zi, la Târgu Secuiesc (Covasna), peste 10.000 de persoane au participat la manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, unde vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt a defilat călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, iar centrul oraşului a fost decorat cu steaguri secuieşti şi ale Ungariei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter