Actualitate

Cluj sau Cluj-Napoca? Un grup de clujeni solicită, din nou, referendum pentru schimbarea numelui oraşului

Ce răspunde Primăria Cluj-Napoca la o nouă solicitare de organizare a unui referendum pentru schimbarea numelui oraşului.

Discuţie despre schimbarea numelui municipiului Discuţie despre schimbarea numelui municipiului

Schimbarea denumirii municipiului Cluj-Napoca în Cluj a fost adusă din nou în atenţia primarului Emil Boc, după ce anul trecut, un grup de clujeni reprezentat de fostul subprefect al judeţului Cluj, Gyorke Zoltan a iniţiat un demers, pe internet, prin care solicita conducerii Primăriei să facă un referendum pentru revenirea la numele de Cluj, în loc de Cluj-Napoca. În acest sens, în 2014, au fost trimise două adrese către autorităţile locale, dar de fiecare dată răspunsul a fost în defavoarea schimbării numelui.

În februarie 2015, Gyorke Zoltan a revenit cu o nouă adresă prin care a cerut conducerii Primăriei Cluj-Napoca să precizeze dacă problema revenirii la vechea denumire Cluj va fi supusă unui referendum local. În răspunsul autorităţilor locale nu este menţionat dacă va fi organizat sau nu un referendum, dar este precizat faptul că, potrivit legii, “problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local”.  În acelaşi răspuns, se arată că problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, “la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni”.


Într-un răspuns de anul trecut, conducerea Primăriei Cluj-Napoca preciza faptul că organizarea unui referendum prezintă cheltuieli considerabile. “Mai mult, în cazul schimbării efective a denumirii localităţii, este evidentă obligativitatea tuturor cetăţenilor unităţii administrativ-teritoriale de a solicita modificarea în consecinţă a documentelor de identitate şi stare civilă, ceea ce presupune de asemenea costuri pentru aceştia şi conduce la blocarea activităţii serviciilor care au în competenţa lor de soluţionare acest tip de solicitări”, se arată în răspunsul Primăriei. De asemenea, conducerea autorităţilor locale a precizat că schimbarea denumirii oraşului nu este o prioritate. “Denumirea de Cluj-Napoca prezintă o notorietate atât de mare atât la nivel naţional cât şi internaţional şi vine să ateste continuitatea unităţii administrativ-teritoriale începând cu perioada antică”,au declarat reprezentanţii Primăriei.

Denumirea de Cluj-Napoca a fost aprobată în 16 octombrie 1974 în urma unui decret al Consiliului de Stat. Anul trecut, Gyorke Zoltan a publicat pe Facebook o discuţie dintre Nicolae Ceauşescu şi câţiva tovarăşi prin care Ceauşescu propunea să schimbe numele municipiului. “Tovarăşi, Clujul sărbătoreşte 1850 de ani de la proclamarea sa ca municipiu. Mâine (16 octombrie) vrem să facem acolo o festivitate şi este bine, cu această ocazie, să-i adăugăm şi denumirea de Napoca şi atunci se va numi Cluj-Napoca. Ce părere aveţi?”, spunea Ceauşescu în 1974.

Ultimele Stiri
abonare newsletter