Actualitate

A început un nou război rece?

Experții consideră că intervenţia Rusiei în Ucraina ar putea fi o nouă strategie de împărţire a Europei de Est în sfere de influenţă.

Trupele ruse de infanterie aeropurtată au început ieri un program de manevre militare în regiunea Pskov, învecinată cu statele baltice Estonia și Letonia, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

„La manevre participă două batalioane tactice alcătuite din 2.000 de soldați și 500 de vehicule militare și unități de armament”, a declarat agenției Interfax purtătoarea de cuvânt a infanteriei aeropurtate ruse, Irina Kruglova. Ea a menționat că în timpul aplicațiilor vor fi parașutați circa 1.500 de soldați, urmând să fie lansate de asemenea 12 unități de armament, relatează Agerpres.


Exercițiul include simularea cuceririi unui aeroport și acțiuni de luptă pentru apărarea frontierei naționale. Manevrele se vor încheia pe 27 februarie cu exerciții de tir.

Aceste aplicații survin la o săptămână după ce ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a declarat că există un „pericol real și imminent” ca Rusia să destabilizeze cele trei state baltice membre ale Alianței Nord-Atlantice (Lituania, Letonia și Estonia), apreciind în consecință că NATO trebuie să se pregătească pentru o posibilă agresiune.


Oficialul britanic a mai atenționat că, prin presiunile pe care le exercită asupra statelor baltice – cum este exemplul frecventelor incursiuni ale aviației militare ruse – președintele Vladimir Putin încearcă să testeze reacția NATO.

SUA sunt îngrijorate de intenţiile Moscovei faţă de ţări din regiune, ca Republica Moldova, Georgia, Serbia, Muntenegru sau Letonia, secretarul de Stat John Kerry afirmând că intervenţia Rusiei în Ucraina ar putea fi o nouă strategie de împărţire a Europei de Est în sfere de influenţă.


Kerry consideră intervenţia Rusiei în Ucraina drept o posibilă reînnoire a vechii strategii a Moscovei de împărţire a Europei de Est în sfere de influenţă.

El a declarat marţi în faţa unei comisii a Senatului american că Rusia este angajată într-un efort masiv de propagandă pentru a domina alte ţări şi a reaprinde „un joc cu suma zero Est-Vest, care este periculos şi inutil”, informează Mediafax.


Intenţiile Rusiei pentru state ca Republica Moldova, Georgia, Serbia, Muntenegru, Letonia şi ţările baltice sunt îngrijorătoare, a afirmat un senator. „Toate sunt pe linia de foc”, a răspuns Kerry.

Senatorii Chris Murphy şi Dick Durbin şi-au exprimat sprijinul pentru furnizarea de armament defensiv Ucrainei cât mai curând posibil. „Ucraina este doar vârful icebergului”, a subliniat Murphy.


Există preocupări că dezbaterea privind furnizarea de armament Ucrainei eclipsează „proiectul mai mare”, a mai spus Murphy, referindu-se la influenţa Rusiei în regiune.

Administraţia americană a oferit antrenament şi echipament militar în valoare de 118 milioane de dolari, dar încă se mai gândeşte dacă să furnizeze armament defensiv forţelor ucrainene, a afirmat Kerry. Ucraina nu trebuie să fie un pion între SUA şi Rusia, ci „ar putea deveni poarta între Est şi Vest”, a adăugat el.

Ultimele Stiri
abonare newsletter