Actualitate

Fernando Léon de Aranoa vine la TIFF 2011

<p><img src="documente/stories/06_iunie/02_ziua/2011_5_13_jd0i6vx9bu1demazehlmb2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Unul dintre cei trei regizori prezentaţi în cadrul tradiţionalei secţiuni 3 X 3,  spaniolul Fernando Léon de Aranoa va veni la Cluj-Napoca.</p> <p>El este unul dintre invitaţii speciali ai celei de-a zecea ediţii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).</p>

 

Născut în Madrid în 1968, Aranoa a devenit unul dintre cei mai apreciaţi regizori spanioli, filmele sale fiind prezentate în festivaluri din întreaga lume şi reuşind să obtină numeroase premii.


Aranoa a debutat în 1994 cu scurt metrajul “Sirenas”. Şi-a făcut debutul în lung metraj, în 1996, cu “Familia”, film al cărui scenariu este semnat, de asemenea, de el. Scenariul a fost, mai apoi, adaptat într-o piesă de teatru care s-a jucat în mai multe ţări. Pentru acest film, Aranoa a câştigat Premiul Goya pentru Cel mai bun regizor debutant. În 1998, a scris şi regizat “Barrio”, film care i-a adus alte două premii Goya, pentru Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu original şi multe alte distincţii la alte festivaluri de renume.  În 2002 a regizat “Los Lunes Al Sol”, un film cu Javier Bardem într-unul din rolurile principale, marele câştigător al Premiilor Goya, din acel an, printre cele 5 trofee câştigate numărându-se cele pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor.
Al patrulea lung metraj al carierei sale, “Princesas”, realizat în 2005, este filmul cu care debutează ca producător cu propria companie de producţie - Reposado. Filmul a adus câte un trofeu pentru actriţele din rolurile principale şi pentru Manu Chao şi piesa compusă de el pentru coloana sonoră a filmului. Filmul a fost prezentat şi la Festivalul de Film Sundance. Documentarul său din 2002, “Walking” i-a adus mai multe premii la festivalurile de film de la Havana, Los Angeles, New York. În 2007 a regizat capitolul “Good Night, Ouma” din documentarul omnibus “Invisibles”, alături de regizori precum Mariano Barroso, Isabel Coixet, Wim Wenders şi Javier Corcuera, câştigând Premiul Goya pentru Cel mai bun film documentar.

La TIFF 2011, alături de regizorul german Werner Herzog şi de belgianul Jaco Van Dormael, Aranoa este prezentat în cadrul secţiunii 3 X 3 cu trei dintre filmele carierei sale – „Lunea, la soare”( Los Lunes al Sol), “Amador” - cel mai recent film al regizorului, din 2010, şi “Familia”.


abonare newsletter