Actualitate

Filmul „De ce eu?”, regizat de Tudor Giurgiu, în presa internaţională - VIDEO

Lungmetrajul „De ce eu?” al regizorului clujean Tudor Giurgiu, va avea premiera oficială miercuri, 11 februarie, de la 19:30 la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. În România filmul va avea premiera în cinematografe pe data de 27 februarie.

Actorul Emilian Oprea în rolul procurorului Cristian Panait din filmul „De ce eu” regizat de Tudor Giurciu. Sursă foto: Cinemagia.ro Actorul Emilian Oprea în rolul procurorului Cristian Panait din filmul „De ce eu” regizat de Tudor Giurciu. Sursă foto: Cinemagia.ro

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu este proiectat în secțiunea Panorama Special.

La seara de gală, alături de regizor, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache și Alin Florea.


„De ce eu?” inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, a atras atenția presei internaționale încă de la prima proiecție cu public de la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă”, scrie publicația americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca pe o amplă alegorie a țării în tranziție, „atractivă vizual și solid realizată”. „Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerând că De ce eu? va avea un impact asupra spectatorilor români și a celor din fostele țări comuniste, afectate de corupția generalizată, și va contribui la schimbarea direcției în cinematografia românească, care duce lipsă de filme de gen.


Cotidianul german „Tagesspiegel” scrie că „filmul capătă în cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Unul ca el ar fi, oriunde în lume, printre câştigători. Nu şi în România”. „Impecabil și atent la fiecare detaliu”, notează și renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru. „De ce eu? le oferă spectatorilor imaginea sumbră a unei țări corupte, fără să-și piardă încrederea în puterea individului sau în cea a cinema-ului ca entertainment”, notează East European Film Bulletin. „Giurgiu demonstrează încă o dată că este un artist persuasiv, De ce eu? împăcând atât cererile publicului larg (conflicte lucide, scene de sex, un ritm intens) cât și întrebările profunde legate de corupția morală, favorizându-le totuși pe acestea din urmă”.

abonare newsletter