Actualitate

Gravidele de la ţară ajung prea rar la medic

<p><img src="documente/stories/06_iunie/01_ziua/femeie gravida.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În feicare an, 6000 de copii se nasc la ţară, fără ca mamele lor să fie văzute de un medic în perioada sarcinii.</p>

21% dintre gravide ajung la doctor abia în trimestrul II de sarcină.

Numai 42% dintre mamele din mediul rural au luat suplimente de fier în timpul sarcinii pentru a combate anemia şi mai putin de 50% au primit tratament cu acid folic. Accesul gravidei din mediul rural la servicii de sănătate a fost evaluat în cadrul unui studiu realizat de World Vision România.


 

“S-a constatat că, deşi 71% dintre gravide sunt luate în evidenţă în primul trimestru de sarcină, alte 21% dintre mame ajung la medicul de familie abia în trimestrul II sau chiar la naştere, 2%”, spun realizatorii studiului. Ei mai precizează că la prima vedere cifrele nu par alarmante, dar analizând din prisma numărului de copii din mediul rural, aceasta înseamnă ca anual circa 6.000 de copii se nasc fără ca mamele lor să beneficieze de îngrijire prenatală.



Doar jumătate din gravide fac tratament împotriva anemiei

 


Un alt aspect care a fost analizat în cadrul studiului a fost acela al combaterii anemiei de sarcină la femeile dispensarizate. Astfel, numai 42% dintre mame au luat suplimente de fier şi mai puţin de 50% au primit tratament cu acid folic.

“Majoritatea femeilor care afirmă că au efectuat  tratament cu suplimente de fier declară că produsul administrat le-a fost furnizat gratuit (69%), dar eu existat şi femei care au declarat că au plătit parţial sau integral pentru produsul de fier recomandat”, spun realizatorii studiului.


 

Lipsa de fier, risc
de mortalitate prenatală

 

Potrivit aceluiaşi document, efectele carenţei de fier asupra copilului sunt greutate mica la naştere şi risc de prematuritate, mortalitate prenatală şi perinatală crescută, efect negativ asupra dezvoltării psiho-somatice.

Efectele carenţei de acid folic asupra copilului sunt defecte genetice cum ar fi gura de lup şi buza de iepure.

“Manifestările clinice ale carenţei de acid folic la mame, diaree, pierdere în greutate şi pierderea apetitului, slăbiciune pot fi uşor confundate sau trecute cu vederea”, spun reprezentanţii World Vision România.

 

42% din gravide
sunt anemice

 

Un studiu UNICEF efectuat în 2005 estima că anemia era prezentă la 42,5% dintre gravide, cu o prevalenţă mai mare în mediul rural. Autorii mai apreciau că peste peste jumătate dintre gravide au făcut tratament profilactic cu fier şi polivitamine şi că sub trei din zece gravide au luat acid folic.

abonare newsletter