Actualitate

Olimpicii Liceului “Avram Iancu”, în excursie în Retezat

<p><img src="documente/stories/06_iunie/01_ziua/07-olimp4.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />50 de olimpici la diferite discipline, alături de profesorii care le-au fost alături în drumul spre performanţă au descoperit frumuseţea Retezatului.</p> <p> </p>

 

Weekendul trecut Liceul Teoretic “Avram Iancu” din Cluj-Napoca a păstrat tradiţia de a răsplăti olimpicii liceului printr-o excursie a celor ce încă mai păstrează performanţă la cote maxime în instituţia de învăţământ renumită pentru calitatea educaţională oferită tinerilor ce se află în băncile şcolii.


 

Olimpicii au participat la programul educaţional organizat de către Asociaţia de Turism pentru Tineret ADEONA, “Descoperă Retezatul”, ce are ca scop promovarea turismului montan şi formarea în rândul tinerilor a unor atitudini pozitive faţă de natură.


 

Zona Turistică Cârnic a fost astfel animată în aceste trei zile de weekend de râsetele tinerilor performeri, de cântecele fredonate la început de seară în jurul focului de tabără, acompaniate de ciupiturile unei chitare mânuită cu grijă de olimpicii mai talentaţi. Componentele echipei de volei fete ale liceului au întreţinut atmosfera prin meciurile interminabile şi nenumărate de volei din curtea interioară a Cabanei Lolaia.


 

Cu multă ambiţie şi dorinţă de a ajunge cât mai aproape de înălţimile munţilor, olimpicii au pornit într-o drumeţie de câteva ore la Cabana Genţiana, acolo unde golul alpin se deschide, iar Retezatul îşi arată şi mai mult din frumuseţea-i caracteristică. Pornind din Cârnic, elevii au urmărit cursul Lolaiei şi al Văii Pietrele, au traversat cursul Stânişoarei, după care au urcat încet prin pădurea de brad unde tăcerea muntelui era spartă de cadenţa paşilor celor ce aveau să poposească la Genţiana. Ajunşi la cabana de la cota 1672, ceaiul cald de plante şi apa rece de izvor i-au înviorat pe cei ce şi-au pierdut din puteri la urcare. Timp de câteva minute olimpicii au luat parte la lecţia de geografie bine meritată într-un cadru natural martor al gheţarilor cuaternari, au văzut pentru întâia oară culmile montane despre care învăţaseră odată, Stânişoara şi Pietrele, ce străjuiau valea glaciară a Pietrelor, una dintre cele mai cunoscute văi alpine din Retezat. Elevii au descoperit cum vegetaţia se schimbă o dată cu altitudinea şi au văzut ienupărul şi jneapănul, tufişuri reprezentative ale etajului subalpin. La întoarcere olimpicii şi profesorii lor au poposit şi la Cabana Pietrele, aflată la poalele Culmii Lolaia.


 

“Piesa de rezistenţă” a excursiei


 

Proiecţiile tematice cu imagini din natură, printre care se numără şi o proiecţie 3D, prezentarea echipamentului montan şi a Parcului Naţional Retezat, precum şi a regulilor ce trebuie respectate într-o arie protejată, exemplificarea noţiunilor teoretice învăţate pe băncile şcolii despre relieful şi vegetaţia montană au făcut ca olimpicii să se întoarcă acasă cu şi mai multe cunoştinţe despre bătrânul Retezat.

Tiroliana de la Cascada Lolaia a reprezentat “piesa de rezistenţă” a celor trei zile de excursie. Cu frică, teamă sau bucuria de a lua parte unei noi experienţe, olimpicii s-au înşirat şi şi-au aşteptat emoţionaţi rândul la tiroliana. Câteva secunde în aer, o alunecare rapidă de pe un versant pe altul şi o privire rapidă aruncată Cascadei Lolaia, a cărei cădere de apă impresionează prin apariţia celor două braţe despărţite de un prag modelat sute de ani de apă, au reprezentat ingredientul perfect pentru ca olimpicii să-şi păstreze zâmbetul pe buze pe parcursul intreagii şederi în Retezatul ce i-a primit pe tinerii însetaţi de performanţă atât de frumos, prin vreme bună, cer înstelat, verdele pădurii şi cântecul apelor reci de munte.

Fiindcă natura ne aseamănă, Retezatul a demonstrat acest lucru olimpicilor prin simplitatea regăsită acolo sus, la munte, iar dacă educaţia ne diferenţiază şi performanţa te face mai valoros, olimpicii şi dascălii ce duc înainte povestea succesului în diferite domenii merită toate aprecierile şi recunoştinţa pentru munca şi reuşita acestora.

abonare newsletter