Actualitate

Un mare scriitor clujean s-a stins din viaţă

Kötő József (1939 – 2015), scriitor, teatrolog, dramaturg, membru onorific al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, s-a stins din viaţă.

Timp de douăzeci de ani (1965-1985),  sub directoratul lui Senkálszky Endre și a lui Bisztrai Mária, a fost secretar literar al Teatrului Maghiar de Stat. În perioada cenzurii comuniste și în anii care au urmat, considera că Teatrul Maghiar din Cluj trebuie să fie atelierul culturii ardelene. În acest scop, a studiat în profunzime literatura dramatică transilvăneană, iar ulterior a scris volumul cu titlul Fejezetek a románai magyar dráma történetéből (Capitole din istoria dramaturgiei maghiare din România). Între 1986 și 1990 a fost directorul Teatrului și a lucrat cu regizorii György Harag, Gábor Tompa și alții.

A publicat mai multe volume de istoria teatrului, sute de articole și studii despre istoria literaturii dramatice și a teatrului. De-a lungul anilor, a fost onorat cu mai multe premii și distincții.


"Compania Teatrului Maghiar de Stat din Cluj îşi ia cu tristeţe rămas bun de la cel care a fost Kötő József", transmite instituţia.

Koto Iosif s-a născut pe 9 august 1939, în Cluj şi era un dramaturg cunoscut, fiind autorul unor lucrări de specialitate.


A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Babeş-Balyai din Cluj şi a fost doctor în filologie.

În perioada 1998-2000 şi 2005-2006, Koto Iosif a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, iar în 2008 a fost ales deputat în Parlamentul României.


Koto Iosif era căsătorit şi avea trei copii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter