Actualitate

Filmul „De ce eu?”, regizat de Tudor Giurgiu, prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin - VIDEO

Lungmetrajul „De ce eu?", al regizorului clujean Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care se va desfăşura în perioada 5 - 15 februarie. În România filmul va avea premiera în cinematografe pe data de 27 februarie.

Actorul Emilian Oprea în rolul procurorului Cristian Panait din filmul „De ce eu” regizat de Tudor Giurciu. Sursă foto: Cinemagia.ro Actorul Emilian Oprea în rolul procurorului Cristian Panait din filmul „De ce eu” regizat de Tudor Giurciu. Sursă foto: Cinemagia.ro

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu va fi proiectat în secţiunea Panorama Special, dedicată premierelor importante din cinema-ul independent şi producţiilor americane de anvergură, informează un comunicat.

Pe 11 februarie, la ora locală 20.00, regizorul şi o parte din echipă vor lua parte la proiecţia de gală de la Kino International. Echipa se va întâlni, totodată, cu jurnaliştii străini la o conferinţă de presă transmisă online.


Aceasta este cea de-a doua selecţie a regizorului Tudor Giurgiu la Festivalul de la Berlin, după ce "Legături bolnăvicioase" a fost proiectat în secţiunea Panorama în 2006.

"De ce eu?" va fi lansat pe în cinematografele româneşti pe 27 februarie și va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.


Bazat pe fapte reale, lungmetrajul "De ce eu?" spune povestea lui Cristian Panait (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.


„Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu şi la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-şi ia viaţa. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanşează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat şi în care te-ai format e corupt şi putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului", a declarat Tudor Giurgiu.

Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, se află la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras şi Virgil Ogăşanu.


Regia îi aparţine lui Tudor Giurgiu. Acesta semnează şi scenariul, alături de Loredana Novak. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

"De ce eu?" este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Coproducători sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers şi Cor Leonis Films.


Proiectul a fost dezvoltat la Berlinale Coproduction Market, EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs şi CineLink Co-Production Market.

Ultimele Stiri
abonare newsletter