Actualitate

UPDATE - IMAGINI LIVE: Asasinii ziariștilor de la Charlie Hebdo și atacatorul de la Porte de Vincennes au fost uciși

Fraţii Kouachi au fost ucişi în atacul forţelor franceze la tipografia din nordul Franţei, afirmă surse din cadrul poliţiei. De asemenea, în estul Parisului, la Porte de Vincennes, forţele speciale franceze au lansat asaltul la magazinul evreiesc, mai mulţi ostatici fiind eliberaţi, iar autorul luării de ostatici fiind ucis.

Amedy COULIBALY şi Hayat BOUMEDDIENE. Sursă foto: Twitter Prefecture de Police France Amedy COULIBALY şi Hayat BOUMEDDIENE. Sursă foto: Twitter Prefecture de Police France

UPDATE 21:00 - Hollande: Franţa a făcut faţă atacurilor teroriste; suntem mândri de activitatea poliţiei

Franţa a făcut faţă atacurilor teroriste şi suntem mândri de eficienţa forţelor de ordine, a declarat, vineri seară, preşedintele Francois Hollande.

„Franţa, chiar dacă a făcut faţă atacurilor teroriste, chiar dacă ştie că dispune de agenţi de securitate capabili de acte de curaj, nu a terminat cu ameninţările cărora trebuie să le facă faţă. De aceea, vă îndemn să daţi dovadă de vigilenţă, să vă mobilizaţi”, a declarat Francois Hollande după ce autorităţile au reuşit neutralizarea presupuşilor autori ai atacului care a vizat revista Charlie Hebdo şi a unui alt terorist, care luase ostatici la un magazin evreiesc din Paris.


„Aceşti fanatici nu au nimic de-a face cu religia musulmană”, a spus Hollande.

„Luarea de ostatici la magazinul de produse evreieşti este un act antisemit înspăimântător”, a adăugat Hollande.


„Trăiască Republica; trăiască Franţa!”, a continuat Hollande, precizând că va participa la marşul de solidaritate programat duminică la Paris. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cancelarul german Angela Merkel, premierul Marii Britanii, David Cameron, cel spaniol, Mariano Rajoy, şi şeful Guvernului italian, Matteo Renzi, vor participa duminică la mitingul de solidaritate programat la Paris după atacul terorist comis la redacţia revistei Charlie Hebdo.

UPDATE 20:16: Complicele atacatorului de la magazin a fugit

Un complice al autorului luării de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris, cel mai probabil islamista Hayat Boumeddiene, în vârstă de 26 de ani, a reuşit să fugă în timpul intervenţiei poliţiei, afirmă surse citate de CNN.


UPDATE 19:50: Atacatorul de la Vincennesa fost ucis. Patru ostatici sunt grav răniţi

Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris şi presupusul criminal al poliţistei omorâte în zona Montrouge din Paris, a fost neutralizat în asatul forţelor de elită franceze, iar patru ostatici sunt în stare gravă, anunţă surse citate de presa franceză, potrivit Mediafax.

Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, a fost omorât în intervenţia forţelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului).


Cel puţin patru ostatici au fost grav răniţi în intervenţia forţelor de ordine, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate franceze.

Forţele de ordine au lansat atacul la magazinul de produse evreieşti în acelaţi timp cu intervenţia împotriva fraţilor Cherif şi Said Kouachi, care deţineau un ostatic la o tipografie din localitatea Dammartin-en-Goële. Fraţii Kouachi, consideraţi autorii atacului de la redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo, au fost omorâţi în intervenţia forţelor de ordine. Ostaticul pe care îl deţineau a fost eliberat.


UPDATE 18:50: Ostaticii au fost predați autorităților

Zece ostatici de la băcănia din estul Parisului au fost predați autorităților, aceștia fiind în viața. Deocamdată nu se știe dacă doar aceștia au fost în acel magazin și dacă este vreun ostatic decedat.

În cele două asalturi simultane trei polițiști au fost răniți, din care doi în asaltul de la magazin.

UPDATE 18:40: Atacatori de la Charlie Hebdo au fost uciși

Cei doi presupuși autori ai atentatului de miercuri, din Paris, de la revista Charlie Hebdo, au fost uciși.

Surse apropiate anchetei, citate de France Presse, anunță că ostaticul reținut de jihadiști a fost eliberat și este nevătămat.

Autorul luării de ostatici dintr-o băcănie kosher din estul Parisului a fost și el ucis în asaltul lansat de poliție, informează Le Monde.

UPDATE 18:20: Trei dintre atacatori au fost uciși

Atacatorii de la tipografia din Dammartin-en-Goële, fraţii Kouachi, și atacatorul de la supermarketul din Porte de Vincennes, Amedy Coulibaly, au fost uciși in schimbul de focuri cu forțele speciale.

UPDATE 18:00: Forţele speciale franceze au atacat clădirea în care se ascund fraţii Kouachi

Forţele speciale franceze au lansat asaltul în clădirea în care se presupune că se ascund autorii atacului comis la redacţia Charlie Hebdo. La locul incidentului au fost auzite explozii şi schimburi de focuri.

UPDATE 16:30: Atacatorul din Porte de Vincennes cere încetarea operațiuni din Dammartin-en-Goële

Amedy Coulibaly, cere ca forţele franceze să înceteze operaţiunea de la Dammartin-en-Goële şi fraţii Kouachi, suspectaţi în cazul masacrului de la redacţia Charlie Hebdo, să fie lăsaţi să plece, potrivit unor anchetatori citaţi de RTL.fr.

Amedy Coulibaly a precizat că, dacă poliţia nu se conformează cerinţelor sale, va ucide ostaticii din magazinul cu alimente coşer de la Porte de Vincennes, din estul Parisului.

UPDATE 15:40: Cel puțin două persoane au fost ucise

Cel puţin două persoane au fost ucise în schimbul de focuri, a declarat o sursă apropiată dosarului. "Sunt cel puţin doi morţi, poate mai mulţi, dar deocamdată nu ştim", a afirmat sursa citată.

"Cei doi suspecţi sunt înarmaţi şi periculoşi; sunt daţi în urmărire pentru omor calificat şi pentru activităţi teroriste", a comunicat Parchetul din Paris.

Potrivit informaţiilor preliminare din cadrul investigaţiei, Amedy Coulibaly încerca să atace sediul unui post de televiziune situat în sudul Parisului. Suspectul are antecedente penale, el fiind arestat o lună în anul 2010, după ce fusese prins având o armă automată de tip Kalaşnikov.

Sursa din poliţie a precizat că agresorul de la Porte de Vincennes este autorul atacului de joi de la Montrouge, soldat cu moartea unei poliţiste. "Este extrem de periculos (...). Este echipat cu două puşti de asalt", a adăugat sursa.

"Ştiţi foarte bine cine sunt", le-a spus atacatorul poliţiştilor care îl încercuiesc.

UPDATE 15:30: Două persoane, căutate de polițiștii francezi

Prefectura Poliţiei face un apel la informaţii despre următoarele persoane: Amedy Coulibaly şi Hayat Boumeddiene (FOTO).

Amedy Coulibaly, un islamist de 32 de ani, este cel care a deschis focul, joi, în zona Montrouge din Paris, omorând o poliţistă. El ar fi ajutat de o tânără de 26 de ani, Hayat Boumeddiene.

Potrivit presei franceze, Amedy Coulibaly a fost judecat în același dosar cu Sherif Kouachi. Coulibaly a fost condamnat atunci la 5 ani de închisoare.

Atacatorul ar fi înarmat cu două pistoale mitralieră. Poliția a recomandat proprietarilor închiderea magazinelor din Porte de Vincennes și roagă populația să evite zona. De asemenea, circulația în zonă este oprită.

UPDATE: 15:20: Răpitorul a amenințat cu uciderea ostaticilor

Potrivit martorilor bărbatul care a luat ostatici în magazinul Hyper Cacher din Paris a strigat că, dacă prietenii lui nu vor fi lăsați în pace, va ucide toți ostaticii.

UPDATE 14:55: Cel puțin cinci ostatici

Potrivit presei franceze bărbatul ar fi luat cel puţin cinci ostatici, printre care o femeie şi doi copii. Poliţia franceză l-a identificat pe atacatorul de la Montrouge din sudul Parisului, care joi a ucis o poliţistă şi a rănit grav un agent municipal într-un schimb de focuri. Două persoane din anturajul său au fost arestate.

-------------------------

Potrivit jurnaliștilor de la Le Point, atacatorul de la Montrouge şi fraţii Cherif și Said Kouachi, principalii suspecţi ai atentatului terorist de la revista „Charlie Hebdo”, aparţin aceluiaşi grup jihadiste, Buttes-Chaumont. Ministerul francez de Interne a precizat joi să între cele două atacuri nu există nicio legătură, relatează Digi24.ro.

Traficul a fost parţial întrerupt pe linia 3 a tramvaiului parizian, în zona Porte de Vincennes, „ca măsură de securitate”, în contextul schimbului de focuri care a izbucnit în acest cartier, a anunţat RATP pe Twitter. Potrivit unui reprezentant al sindicatului Alliance, bărbatul a rănit două persoane, după care s-a baricadat în magazin.

Elevii unui colegiu situat în zona Porte de Vincennes sunt în siguranţă, potrivit site-ului instituţiei. „Elevii sunt în siguranţă în interiorul instituţiei”, scrie pe site-ul liceului.

abonare newsletter