Actualitate

Papa Francisc cere combaterea "formelor moderne de sclavie"

Papa Francisc a lansat un apel la luptă "împotriva formelor moderne de sclavie" în timpul predicii sale de la slujba de 1 ianuarie, când la Vatican a fost marcată Ziua Internațională a Păcii, informează Agerpres.

"Toți suntem meniți să fim liberi (...) și fiecare cu responsabilitatea ce-i revine să lupte împotriva formelor moderne de sclavie", a spus suveranul pontif la Bazilica Sfântul Petru. El a apreciat în continuare că oportunitățile reduse de a găsi un loc de muncă își aduc contribuția la apariția acestor tipuri noi de sclavie.

Papa Francisc a transmis un mesaj asemănător și pe 12 decembrie, când a cerut companiilor să ofere angajaților "condiții de muncă demne și salarii decente", criticând totodată "corupția celor care sunt dispuși să facă orice pentru a se îmbogăți", în opinia sa aceasta fiind tot o formă modernă de oprimare.


Printre cauzele care conduc la "sclavia modernă", suveranul pontif a enumerat, în predica sa din prima zi a noului an, sărăcia, subdezvoltarea și excluderea socială, combinate cu accesul insuficient la educație sau 'cu o realitate caracterizată de oportunitățile limitate, pentru a nu spune inexistente, de găsire a unui loc de muncă.

El a vorbit și despre terorismul și conflictele armate ce obligă unii oameni să devină imigranți ilegali în alte țări, unde 'acceptă să trăiască și să muncească în condiții inadmisibile'.


Insistând asupra corupției, Papa Francisc a subliniat că aceasta 'apare atunci când în centrul unui sistem economic se află zeul banului, nu omul'.

În rândul formelor de sclavie modernă suveranul pontif a inclus prostituția și traficul de organe și a sugerat ca 'dreptul fiecărei persoane de a nu fi supusă sclaviei sau servituții' să devină 'o normă obligatorie de drept internațional'.

abonare newsletter