Actualitate

Fiul vitreg al lui Corneliu Dobrițoiu, Dumitru Samson, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Dumitru Samson, fiul vitreg al senatorului Corneliu Dobrițoiu (PNL), a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare. Inițial, Judecătoria sectorului 1 a decis achitarea acestuia. Decizia este defintivă.

sursa foto pressalert.ro sursa foto pressalert.ro

Potrivit rechizitoriului, pe 30 noiembrie 2006 comisia de evaluare a ofertelor de achiziţie publică constituită în ANT a desfăşurat procedura de licitaţie publică pentru atribuirea contractului de servicii cu scopul realizării "Campaniei de media pe plan internaţional", cu o valoare de 1,5 milioane euro. Licitaţia avea ca obiect achiziţionarea a cinci clipuri publicitare de promovare a ofertei turistice româneşti şi a cinci machete de banner.

Societatea la care Dobriţoiu Jr. şi soţia sa, Raluca Meda, erau asociaţi - SM Art Advertising Grup - a câştigat o licitaţie trucată după ce a oferit cel mai scump preţ: 4.501.429 de lei.


Firma familiei Samson avea trei concepte creative: "Ţara de basm", "Spectacolul lunii" şi "Ne place România". Procurorii DNA care au investigat acest caz au descoperit că S.M. Art Advertising Grup "nu avea capacitatea tehnico- profesională pentru realizarea videoclipurilor publicitare şi realizarea machetelor de banner".

Bani pentru firma lui Dumitru Samson

De altfel, imediat după câştigarea licitaţiei, 5 decembrie 2006, ei au plătit unei societăţi de producţie suma de 171.488 de euro pentru realizarea celor cinci videoclipuri. Contractul a fost semnat pe 18 decembrie 2006. Dumitru Samson a mai semnat un contract de 10.000 de euro cu o societate pentru ca materialele publicitare brute să fie prelucrate audiovideo. Practic, S.M. Art Advertising Grup a plătit pentru realizarea videoclipurilor aproximativ 200.000 de euro, iar ANT i-a virat suma de 1.500.000 de euro. Dintr-un foc, profitul depăşea un milion de euro. Mai mulţi angajaţi de la ANT au semnat în fals că au recepţionat aceste videoclipuri, pe 21 decembrie 2006, şi au virat rapid toţi banii din contract.


 Videoclipurile "Dracula"

Filmările au început abia pe 9 ianuarie 2007, în mai multe locaţii din ţară. Personajul principal al spoturilor era "Dracula", interpretat de actorul Petre Moraru de la Teatrul Foarte Mic. Clipurile au fost virate către ANT în februarie 2007, dar oficialii le-au respins ca "necorespunzătoare calitativ".

Atunci când a fost audiat la DNA, Dumitru Samson a dat explicaţii halucinante despre realizarea clipurilor. "Aceste filmări le-am realizat personal cu o cameră beta digital, pe care am împrumutat-o de la un prieten, al cărui nume nu-l reţin (...) Persoana care a interpretat personajul «Dracula » a fost identificată de către mine pe o stradă din Constanţa, întrucât avea o fizionomie asemănătoare cu «Dracula »", a declarat Samson.


Samson, trimis în judecată şi pentru fraudă la referendumul din 2012

În decembrie 2012, fiul vitreg al ministrului Apărării Corneliu Dobriţoiu, Dumitru Samson, a fost deferit justiţiei, alături de alte 16 persoane pentru oferire de bani şi bunuri în scopul determinării alegătorului să meargă la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Dumitru Samson, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.


Potrivit Parchetului ICCJ, în contextul organizării, la data de 29 iulie 2012, a referendumului pentru demiterea preşedintelui României, inculpatul Samson Dumitru a organizat o acţiune de mobilizare a electoratului la nivelul judeţului Cluj, în vederea exercitării dreptului la vot de către alegători, în schimbul unor foloase materiale constând în bani sau produse alimentare (mâncare şi băutură).

abonare newsletter