Actualitate

Revoluția de la Cluj, văzută de artiști FOTO VIDEO

Un grup de studenți a reconstituit, cu mijloace artistice, desfășurarea Revoluției din Cluj din decembrie 1989.

Un grup de studenți de la Facultatea de Teatru a pus în scenă evenimentele din 21 decembrie 1989 care au avut loc în fața hotelului Continental când au fost împușcați mai mulți clujeni. La eveniment a fost prezent și fotograful Răzvan Rotta, care a realizat fotografiile Revoluției de la Cluj. Reconstituirea a durat aproximativ o jumătate de oră.

În cadrul evenimentului au participat studenții anului trei de la Facultatea de Teatru și Televiziune. Spectacolul face parte dintr-un proiect care promovează arta în spațiul public.


„Pe mine mă macină povestea asta de câțiva ani de zile și acum am avut oportunitatea să o pun în scenă. Idea initială a venit din cartea scrisă de Victor Lungu – «Împușcați-i că nu-s oameni» și dorința mea a fost să completez un proces verbal scris la două ore de la momentul în care s-a tras care au identificat cadavrele așa cum au rămas urmele lor acum și care se termină cu un paragraf care spune că în acel moment din cauza unei lipse de echipe care nu era echipată corespunzător nu s-au putut efectua fotografii judiciare. Am vrut să completez simblolic acel moment cu acele fotografii pe care o să le vedeți ulterior”, a declarat organizatorul evenimentului, Ciprian Butnaru.

Când protestatarii au început să scandeze tot mai puternic au venit soldații care s-au aliniat în fața lor, moment în care au început să tragă în oameni.


Un grup de cinci artiști, care i-au reprezentat pe soldați, au fost îmbrăcați în negru și au purtat o mască pe față. Aceștia au „tras” în protestatari și i-au dus pe marginea drumului. „Sperăm că a ieșit bine. Suntem foarte curioși să vedem filmările. Am urmărit foarte multe filmări  pe care le avem pe internet sau reviste, discursuri, discuții cu revoluționarii. Am repetat în ultimele două săptămâni în fiecare seară. Fiecare a avut rolul lui și am încercat să reconstituim cât mai real ce s-a întâmplat în 21 decembrie 1989”, a precizat Marius Popa, unul dintre actorii care i-au interpretat pe soldați.

Studenta Oana Marcu a interpretat rolul unei revoluționare și crede că nu i-ar fi plăcut să fie atunci în Piața Libertății. „Ciprian a căutat persoane care nu au apucat revoluția. Eu am 22 de ani și sincer nu știu dacă mi-ar fi plăcut să fiu atunci acolo”, a spus studenta Oana Marcu.


Reprezentanții autorităților locale din Cluj au participat la comemorarea eroilor Revoluției din 1989. A fost organizată o slujbă religioasă, s-au despus coroane și jerbe de flori, iar la final a avut loc marșul până Cimitirul Eroilor.


12 (online-video-cutter.com) from MonitorulCj on Vimeo.

 


Cum a fost ucisă ancheta procuraturii

În luna aprilie 1990, colonelul procuror militar şef al Parchetului Milița Cluj, după ce cere avizul ministrului Apărării Naţionale şi îl obţine, dispune arestarea câtorva ofiţeri M.Ap.N. implicaţi în represiunea de la Cluj.

Au venit de la Bucureşti generalul Vasile Ionel şi colonelul Mugurel Florescu. Aceştia s-au dus la Comandamentul Armatei a IV-a şi au discutat cu factorii de răspundere.

După aceste discuţii Mugurel Florescu a preluat dosarul, a sistat cercetarea penală în cazul Cluj şi a dispus neînceperea procedurii de arestare a celor pentru care se emiseseră mandate, relatează autorul volumului „Împușcați-i că nu-s oameni”, Victor Lungu. 

Cum a fost pregătită represiunea Revoluției de la Cluj

Eroii Revoluției, comemorați la Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter