Actualitate

Boris Tadic: Ratko Mladic a fost arestat

<p />Ratko Mladic a fost arestat, a declarat azi preşedintele Serbiei, Boris Tadic, într-o conferinţă de presă extraordinară, informează AFP şi Reuters.

"Ratko Mladic a fost arestat azi (joi) dimineaţă", a anunţat preşedintele sârb. Tadic a precizat că liderul militar al sârbilor bosniaci a fost reţinut 'pe teritoriul Serbiei', fără a indica locul exact. Totuşi, agenţia EFE notează că Mladic a fost arestat sub numele fals de 'Milorad Komadic', într-un sat din apropierea oraşului Zrenjanin, în nordul Serbiei.

"Procesul de extrădare este în desfăşurare", a adăugat Tadic. Mladic urmează să fie extrădat Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, care l-a inculpat de genocid pentru rolul jucat în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Potrivit preşedintelui sârb, arestarea reprezintă 'rezultatul unei depline cooperări a Serbiei cu Tribunalul de la Haga'. "Astăzi, încheiem un capitol al istoriei regiunii noastre care ne va conduce spre o reconciliere (regională) deplină", a adăugat el.

Arestarea fostului lider militar al sârbilor din Bosnia este o 'uşurare' pentru familiile victimelor masacrului de la Srebrenica, unde circa 8.000 de musulmani au fost omorâţi în iulie 1995, a declarat pentru AFP preşedinta unei asociaţii locale.
***
Fostul general Ratko Mladic a fost comandantul şef al armatei Republicii Srpska în timpul războiului din Bosnia între 1992-1995. Este acuzat de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de genocid, complicitate la genocid, crime contra umanităţii şi violarea cutumelor de război.

S-a născut la 12 martie 1942 la Bozinovici (în prezent Bosnia şi Herţegovina), localitate situată în acea perioada în Statul Independent Croat, stat satelit al celui de al treilea Reich creat după dezmembrarea în 1941 a Regatului Iugoslaviei. Tatăl său a fost partizan al lui Tito şi a fost ucis de ustaşii croaţi în primăvara anului 1945, cu puţin timp înainte de încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

În copilărie, Ratko voia să devină învăţător, iar apoi chirurg, însă a ales cariera militară în cadrul Armatei Populare Iugoslave (JNA). În 1961, Ratko Mladic este admis la şcoala militaro-industrială din Zemun, după care urmează Academia militară, pe care o absolvă în 1965 cu calificativul 'remarcabil'. Ofiţer dotat, a avut o ascensiune rapidă. Conduce, în calitate de sublocotenent, o unitate în Skopje (Macedonia), se dovedeşte un ofiţer capabil, ulterior primind comanda unui batalion, respectiv unei brigăzi. În 1989 este numit şef al Serviciului Pregătire militară a celei de a 3-a regiuni militare a Iugoslaviei.

În iunie 1991, Mladic a fost numit la Knin comandantul celui de-al 9-lea corp de armată în conflictul dintre JNA şi forţele croate. În 4 octombrie 1991 este avansat general de brigadă. La 24 aprilie 1992 este promovat general de divizie, iar în 25 aprilie este numit şef de stat major adjunct al cartierului general al celui de-al 2-lea district militar al JNA de la Sarajevo. Oficiali musulmani şi croaţi care au făcut parte din fosta armată iugoslavă împreună cu Mladic dau asigurări că acesta s-a transformat dintr-un comunist iugoslav convins într-un naţionalist sârb.

La 12 mai Adunarea Parlamentară a sârbilor bosniaci votează înfiinţarea Armatei Republicii Srpska (VRS), iar Mladic devine comandantul ei până la 22 decembrie 1996. După recunoaşterea în 6 aprilie 1992 de către comunitatea internaţională a independenţei Bosniei şi Herţegovinei, la Sarajevo izbucnesc lupte. În mai, oraşul este supus asediului şi bombardat de către VRS, sub comanda lui Mladic. Asediul ar fi provocat peste 12.000 de victime.

Apoi, deşi prin rezoluţia 819 a Consiliului de Securitate al ONU din 16 aprilie 1993 enclavele Zepa şi Srebrenica din estul Republicii Srpska fuseseră declarate 'zone de securitate', care nu pot fi ţinte militare, VRS le atacă între 2 şi 11 iulie 1995. Peste 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani bosniaci sunt masacraţi între 13 şi 19 iulie.

Mladic este căsătorit cu Bosa şi are un fiu, Darko, a cărui locuinţă din Belgrad a fost percheziţionată de mai multe ori în căutare de piste care să ducă autorităţile la tatăl Ratko. Fostul general a mai avut o fiică, Ana, care s-a sinucis în timpul războiului civil bosniac chiar cu o armă a tatălui său. Apropiaţii lui Mladic spun că sinuciderea fetei sale l-a înrăit şi mai tare. În 2010, familia sa a început un proces pentru ca Ratko Mladic să fie declarat oficial mort, dat fiind că nu mai fusese văzut în ultimii şapte ani şi pe motiv că era foarte bolnav.

abonare newsletter