Actualitate

Ghid turistic destinat Roşiei Montane

<p /><img src="documente/stories/05_mai/26_ziua/07-rosia7.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a anunţat lansarea ghidului turistic al Roşiei Montane „Călătorie în Ţara Aurului - o destinaţie de legendă în Apuseni”.

 

Ghidul turistic „Călătorie în Ţara Aurului - o destinaţie de legendă în Apuseni” îşi propune să atragă publicul către bogăţiile culturale ale zonei, una dintre cele mai vechi aşezări miniere din România.


 

Publicaţia este destinată tuturor celor interesaţi de valoarea turistică a Roşiei Montane şi este disponibilă, în mod gratuit, în Centrele de Informare ale companiei din localitate şi din zonele învecinate, în cadrul expoziţiei „Aurul Apusenilor” din Centrul Istoric Roșia Montană, precum şi în pensiunile din Valea Arieşului.


 

Ghidul este în acelaşi timp o incursiune în istoria locului, dominată de minerit, ocupaţia de veacuri a roşienilor. Astfel, în cele 15 capitole, istoriile aurului se împletesc cu cele ale oamenilor. Călătoria pe care o propune ghidul începe prin a scoate în evidenţă parcursul istoric al localităţii Roşia Montană, de la prima atestare a acesteia, în anul 131 d.C, continuând cu perioada ocupaţiei austro-ungare (apogeul dezvoltării urbanistice a localității) şi până în prezent. Plasată într-o zonă cu o puternică tradiţie în minerit, Roşia Montană reprezintă un punct de atracţie datorită obiceiurilor şi sărbătorilor sale unice (precum Ziua Minerului, cea mai importantă sărbătoare a comunităţii), credinţelor şi legendelor locale vechi de mii de ani, dar şi simbolurilor strâns corelate cu mineritul. Astfel, cei care vor vizita Roşia Montană cu ghidul turistic alături vor descoperi clădirile din centrul istoric al localităţii şi zonele protejate din împrejurimi, vor observa detalii, simboluri şi monumente istorice conectate cu tradiţiile mineritului în Roșia Montană – care aşteaptă să fie puse în valoare prin programul de restaurare şi reabilitare propus de RMGC în paralel cu proiectul minier.


 

Poveştile Roşiei,
arătate publicului larg


 

În condiţiile în care, de peste două mii de ani, destinul Roşiei Montane este strâns legat de extragerea metalelor preţioase, reducerea şi chiar stoparea acestei activităţi în ultimii ani au condamnat zona la o frânare a dezvoltării sale. Totodată, absenţa infrastructurii necesare pentru practicarea turismului, precum şi amânarea demarării unor proiecte care să susţină dezvoltarea comunităţii şi care să asigure restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural de aici îngreunează accesul în zonă şi fac ca poveştile Roşiei Montane să rămână încă necunoscute publicului larg. „Suntem de mulţi ani aici şi cred că ştim Roşia mai bine ca oricine. Tocmai de aceea am şi realizat acest ghid: pentru a oferi vizitatorilor o viziune completă asupra bogăţiilor culturale din Roşia Montană, dar şi asupra realităţii cotidiene cu care se confruntă localnicii. Pentru noi, patrimoniul nu e un slogan, e ceea ce lăsăm generaţiilor viitoare. E parte a prosperităţii care va veni. Vorbim în ghid de galeriile romane pe care le vom conserva, dar şi de tradiţiile populare ale locurilor, meşteşuguri şi credinţe”, a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.


Ca provocare finală, ghidul invită vizitatorii Roşiei Montane să descopere felul în care un proiect minier modern poate ajuta la dezvoltarea economică a localităţii. Aurul din adâncuri încă are potenţialul de a schimba în bine viaţa oamenilor: vor fi alocate fonduri pentru construcţia infrastructurii necesare turismului (drumuri de calitate, condiţii de cazare adecvate, restaurante, apă curentă şi canalizare), clădirile din centrul istoric vor fi restaurate conform standardelor europene pentru turism, vor fi amenajate spre vizitare sectoare importante de galerii romane (precum galeria de la Cătălina-Monuleşti, Păru Carpeni şi Piatra Corbului) şi va fi construit un Muzeu modern al Mineritului, dedicat istoriei de mii de ani a Roşiei Montane.

abonare newsletter