Actualitate

Proteste violente în America

Confruntări violente au izbucnit luni seara pe străzile orăşelului american Ferguson, după ce un juriu a decis să nu declanşeze urmăriri judiciare împotriva unui poliţist alb care a ucis în această vară un tânăr de culoare neînarmat.

Familia tânărului s-a declarat „foarte dezamăgită” de decizia juraţilor. De la Seattle şi până la New York, inclusiv la Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit în stradă luni seara după anunţarea verdictului, informează Mediafax.

Poliţia s-a confruntat cu o adevărată explozie de violenţă imediat după anunţaea verdictului. Poliţiştii au fost vizaţi de numeroase tiruri, au fost „bombardaţi” cu pietre şi alte obiecte, iar marţi la ora locală 2.30 (9.30, ora României) 12 imobile erau în flăcări, a anunţat şeful poliţiei din comitatul Saint Louis Jon Belmar într-o conferinţă de presă.


Încă de la anunţarea deciziei marelui juriu, câteva sute de manifestanţi s-au adunat în Times Square, la New York, purtând panouri negre pe care se puteau citi mesaje ca „Rasismul ucide”, „Nu vom rămâne tăcuţi” şi denunţând „rasismul în rândul poliţiei”. „Dacă nu există justiţie, nu există pace”, scandau protestatarii, ale căror rânduri s-au îngroşat odată cu scurgerea orelor. Alţii comparau poliţia cu Ku Klux Klan sau făceau afirmaţii grosolane la adresa acesteia. Poliţia era omniprezentă, cu elicoptere care survolau cea mai celebră piaţă din lume. Bill Bratton, şeful poliţiei newyorkeze a venit în Times Square, unde cineva l-a împroşcat cu un lichid de culoarea roşie pe faţă.

La Washington, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa sediului Casei Albe, scandând „Mâinile sus, nu trageţi”, sloganul devenit apelul manifestanţilor de la drama din Ferguson, un orăşel din Missouri.


Imediat după anunţarea diciziei juriului care l-a exonerat pe poliţistul Darren Wilson, preşedintele Barack Obama şi familia lui Michael Brown au îndemnat mulţimea să manifesteze paşnic, iar poliţia să dea dovadă de reţinere. Preşedintele a avertizat faţă de tentaţia de a „disimula problemele” legate de rasism în Statele Unite.

După trei luni de deliberări, procurorul comitatului St Louis a anunţat că poliţistul Darren Wilson nu va fi inculpat pentru uciderea lui Michael Brown, în vârstă de 18 ani, care nu avea asupra lui nicio armă, după ce a tras de şase ori, ziua, asupra tânărului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter