Actualitate

Comisie independentă pentru anchetarea situaţiei de la Fukushima

<p />O comisie formată din experţi independenţi va ancheta criza nucleară de la centrala de la Fukushima, Japonia, informează AFP, citat de Agerpres.

Comisia de experţi va avea de asemenea misiunea de a face recomandări pentru a atenua impactul accidentului nuclear asupra locuitorilor care au fost forţaţi să-şi evacueze casele aflate în apropiere de centrala de la Fukushima Daiichi.

Comisia aprobată marţi de Guvernul japonez va fi condusă de un profesor emerit de la Universitatea din Tokyo, Yotaro Hatamura, veteran al cercetării erorilor umane.


Specialiştii, în principal profesori universitari, vor putea să-i interogheze pe tehnicienii de la compania Tokyo Electric Power Company (Tepco), pe membrii guvernului şi pe funcţionari.

Această comisie va preda un raport de etapă în decembrie şi un document final în vara anului 2012.


Accident anchetat şi de alte comisii

Accidentul este analizat şi de o echipă de aproximativ 20 de specialişti ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) care se află în Japonia într-o misiune prevăzută să se desfăşoare până la 2 iunie.


Ei îşi vor prezenta concluziile în cadrul unei reuniuni a miniştrilor, la sediul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică din Viena, luna viitoare.

Miezul a trei reactoare s-a topit


Marţi, reprezentanţii Tokyo Electric Power Co. au confirmat topirea combustibilului nuclear la reactoarele 1, 2 şi 3de la centrala nucleară Fukushima. După ce compania a avut acces la datele din consola centralei s-a constatat că topirea a survenit la reactorul 1 în doar 16 ore de la cutremur iar apa nu mai acoperea barele de uraniu. Următoarea topire a avut loc la reactorul 3, în data de 13 martie, în vreme ce la reactorul 2 pe 14 martie.

La data de 11 martie 2011 un cutremur de 9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami, a avut loc în nord-estul Japoniei. Centrala nucleară de la Fukushima a fost lovită de valuri tsunami cu înălţimi de până la 14 de metri, în condiţiile în care reactoarele erau concepute să suporte valuri de 6 metri. Centrala a fost grav avariată şi patru dintre cele şase reactoare au fost oprite în mod brutal. În aceste condiţii, sistemele de răcire s-au defectat iar TEPCO a deversat tone de apă peste reactoare.  Aceasta este cea mai mare criză nucleată de după explozia de la Cernobîl din 1986.

Ultimele Stiri
abonare newsletter