Actualitate

Coreea de Nord ameninţă cu un nou test nuclear

Coreea de Nord a condamnat, joi, votul ONU privind o rezoluţie ce reprezintă primul pas către o aducere a regimului nord-coreean în faţa justiţiei internaţionale pentru crime împotriva umanităţii şi a ameninţat cu un nou test nuclear.

Acest text este un ecou al declaraţiilor ambasadorului Coreei de Nord la ONU, care nu a spus altceva ca reacţie la adoptarea rezoluţiei.

Textul rezoluţiei, fără caracter coercitiv, se bazează în mare parte pe un raport al ONU de 400 de pagini, publicat în februarie, care conchidea după o lungă anchetă că Phenianul a încălcat drepturile omului într-un mod „fără egal în lumea contemporană”.


Timp de un an, anchetatorii au strâns mărturii ale exilaţilor nord-coreeni şi documente despre o vastă reţea de lagăre în care se află până la 120.000 de persoane, precum şi despre cazuri de tortură, execuţii fără proces şi violuri. Raportul apreciază că responsabilitatea pentru aceste abuzuri rezidă la cel mai înalt nivel al statului şi că acestea pot fi asimilate crimelor împotriva umanităţii, informează Mediafax.

Rezoluţia urmează să fie analizată în decembrie de Adunarea Generală a ONU. Întrebarea este dacă forul decizional al ONU va denunţa efectiv regimul de la Phenian în faţa CPI. China, principalul aliat al Phenianului, şi Rusia, ambele membre permanente ale Consiliului de Securitate, se opun cu siguranţă acestui lucru.


În paralel, cercetătorii americani de la Institutul SUA-Coreea de la Universitatea John Hopkins din Washington au vorbit joi despre posibilitatea ca statul nord-coreean să fie în curs de a lansa exploatarea unei uzine de tratare a combustibilului pentru a extrage plutoniu de calitate militară, la complexul său nuclear din Yongbyon.

Imagini prin satelit arată vapori emişi de această uzină, ceea ce ar putea însemna că nord-coreenii sunt pe cale să efectueze operaţiuni de mentenanţă şi teste înainte de lansarea activităţii. Uzina tratează combustibilul provenit de la un reactor de 5 megawaţi care produce în esenţă plutoniu ce poate intra în componenţa unei bombe atomice a Coreei de Nord.

Ultimele Stiri
abonare newsletter