Actualitate

Numărul obezilor s-a triplat în ultimii 10 ani

<p> </p> <p />Obezitatea a crescut de trei ori în ultimii zece ani în ţara noastră şi este cauza principală a epidemiei de diabet zaharat de tip II, a hipertensiunii şi a bolilor cardiovasculare.

 

Cu ocazia Zilei Europene a Obezităţii, specialiştii din Ministerul Sănătăţii au atras atenţia, la Cluj-Napoca, că România se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului celor care suferă de obezitate. Potrivit acestora, o cauză a creşterii cazurilor de obezitate este alimentaţia de tip industrial.


 

Preţ mai mic, dar mai multe E-uri


 

„Societatea modernă a renunţat la alimentaţia sezonieră de la fermierii locali şi cei bio şi a adoptat sistemul de alimentaţie industrial, care a adus avantaje legate de preţ şi de cantitate, nu şi de sănătate”, a declarat, sâmbătă, prof. dr. Amorin Popa, citat de Agerpres. El a participat la Primăria din Cluj-Napoca la o sesiune de comunicări organizată cu prilejul Zilei Europene Împotriva Obezităţii. Amorin Popa a arătat că „în sistemul industrial de alimentaţie s-au introdus progresiv, din păcate, pentru prelungirea termenului de valabilitate şi menţinerea gustului, mirosului şi a culorii, tot mai multe substanţe chimice, care, prin însumare şi prin individualizare la persoanele cu probleme medicale, au dus afectări majore ale sănătăţii”.


 

Consultaţii gratuite şi demonstraţii sportive


 

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, marcată pe 21 mai, a fost celebrată la Cluj-Napoca prin jocuri, concursuri, demonstraţii sportive, precum şi printr-o sesiune de comunicări şi consultaţii gratuite. Astfel, în Piaţa Unirii au fost amenajate mini terenuri de baschet, tenis cu piciorul, volei, tenis de masă, tenis de câmp, dar şi o zonă pentru demonstraţii sportive şi exerciţii de iniţiere pentru copii. De asemenea, într-un colţ special amenajat, clujenii au primit consultaţii gratuite oferite de medici şi sfaturi privind modificarea stilului de viaţă şi a modului de alimentare.

abonare newsletter