Actualitate

Spectacol dedicat sopranei Virginia Zeani, la Opera Română

<p><img src="documente/stories/05_mai/12-virginia-zeani-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Soprana Virginia Zeani va participa azi la lansarea volumului “Canta che ti passa”, la Opera Română.</p>

 

 


Soprana Virginia Zeani va participat azi, la Opera Română din Cluj-Napoca, la lansarea volumului intitulat “Canta che ti passa” (Cânta şi-ţi trece) - Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu”. Evenimentul s-a desfăşurat în prima pauză a spectacolului cu opera “Tosca” de Puccini, în regia lui Mihai Măniuţiu.

Volumul a apărut la Editura Galaxia Gutenberg şi este prefaţat de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.


Timp de 25 de ani soprană a Teatrului de Operă din Roma (Italia), cântând alături de renumiţii tenori Beniamino Gigli, Ferruccio Tagliavini, Luciano Pavarotti şi Placido Domingo, Virginia Zeani este de origine română, fiind născută la Solovăstru, în judeţul Mureş, iar în prezent este profesoară de canto la Universitatea din Indiana (SUA). Ea a debutat pe scena Teatrului de Operă din Bologna (Italia), în 1948, în rolul Violettei din opera “Traviata” de Verdi, iar în 1955 la Opera din Roma, unde a încântat apoi publicul în “Alzira” de Verdi şi “Otello” de Rossini, puse în scenă special pentru ea. A evoluat de la soprană de coloratură, lirică, la soprană dramatică, ceea ce i-a permis să-şi lărgească treptat repertoriul cu rolurile din operele “Don Carlos”, “Otello” şi “Traviata” de Verdi, “Tosca” de Puccini, rolul Tatianei din “Oneghin” de Ceaikowski şi interpretările personajelor Senta şi Elsa din opele lui Wagner “Olandezul zburător” şi “Lohengrin”. Artista a fost, timp de 34 de ani, partenera de viaţă şi de scenă a basului Nicola Rossi-Lemeni (1920-1991).

Soprana Virginia Zeani va fi distinsă astăzi cu titlul de Doctor Honoris Causa a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

abonare newsletter