Actualitate

Cum ne-a omorât „cercetătorul” și „marele profesor” Marian Petcu acum 5 ani

Într-o lucrare considerată de referință, cercetătorul Marian Petcu arătă că Monitorul de Cluj „din 2009 apare exclusiv online”. „Îi mulțumim, totuși, dl. conf. univ. dr. Marian Petcu pentru efortul de a ne demonstra cât de importantă este o documentare corectă în jurnalism. Din păcate, metoda per a contrario folosită de domnia sa nu îi face deloc cinste!”, spune Paul Niculescu, director editorial al cotidianului Monitorul de Cluj, care este tipărit neîntrerupt din 26 iunie 1998. Spre disperarea multora care și-ar fi dorit contrariul.

O lucrare așa zis „de referință” în lumea studenților și cercetătorilor domeniului mass-media, apărută în 2012 sub coordonarea universitarului bucureștean Marian Petcu, consemnează eronat că Monitorul de Cluj „din 2009 apare exclusiv online”.

„Istoria jurnalismului din România în date”, volumul semnat de conferențiarul universitar dr. Marian Petcu, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea București, are peste 1.400 de pagini și reprezintă munca a peste 120 de oameni, vreme de patru ani, sub coordonarea „prestigiosului” „cercetător”, „specialist”, ”mare profesor” și „îndrumător” a mii de studenți.


Surprinzător, nici marele „coordonator”, nici unul dintre cei 120 de oameni care au lucrat la „monumentala” lucrare „de referință”, nu a considerat necesar să ia legătura cu cineva din redacția cotidianului Monitorul de Cluj în perioada de documentare. A apărut astfel - într-un tiraj de masă - o informație eronată.

„La noi, istoricii de profesie nu au găsit presa vrednică de a deveni obiect al cercetării. Li s-a părut un domeniu lipsit de importanţă  au continuat să sacralizeze arhivele. Mi se pare o eroare greu scuzabilă – ziarele, revistele sunt documente sociale, sunt urme ale unei etape din evoluţia ţării. Pe de alta parte, deseori arhivele nu acoperă cu documente tezaurizate anumite momente, episoade din istorie. Sau chiar mint uneori  – propaganda şi sora sa cenzura au afectat ani mulţi evoluţia noastră”, declara Marian Petcu într-un interviu acordat site-ului Active Watch, citat de Pagina de Media.


„O eroare greu scuzabilă este cea comisă de Marian Petcu. O astfel de greșeală de documentare într-o lucrare de licență ar atrage nepromovarea examenului. Din păcate, dl. Petcu are un doctorat. Despre ce scrie în lucrarea „Istoria jurnalismului din România în date”, sunt convins că lucrurile puteau fi corect consemnate dacă stimabilul domn „mare specialist” ar fi făcut minimum de efort să se întâlnească cu cineva din redacție, să răsfoiască un ziar cu ocazia deselor vizite la Cluj (unde a fost întotdeauna bine primit la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării) sau să ceară Centrului Național ISSN al Bibliotecii Naționale o listă a publicațiilor care apar la Cluj. Domnia sa s-a mulțumit să semneze munca altor persoane fără o minimă verificare și, în calitate de coordonator, a publicat sub girul editurii Polirom o greșeală care ar face de rușine chiar și pe un candidat la admitere la Facultatea de Jurnalism. Îi mulțumim, totuși, dl. conf. univ. dr. Marian Petcu pentru efortul de a ne demonstra cât de importantă este o documentare corectă în jurnalism.

Din păcate, metoda per a contrario folosită de domnia sa nu îi face deloc cinste!”, spune Paul Niculescu, director editorial al cotidianului Monitorul de Cluj, care este tipărit neîntrerupt din 26 iunie 1998. Spre disperarea multora care și-ar fi dorit contrariul.


Editorul volumului, Marian Petcu, a considerat că „o astfel de lucrare trebuie realizată neapărat, indiferent de eforturi și costuri”. Din păcate nu a considerat necesar să se și documenteze așa cum le recomandă - evident înarmat cu multă teorie și zero practică - studenților. Rușinos!

În locul lui, noi nu am mai pune piciorul pe la Cluj. Nu de alta, dar la așa pregătire, s-ar putea să vină înarmat cu harta Craiovei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter