Actualitate

INTERVIU EXCLUSIV - Chico Freeman: „Am devenit saxofonist când am realizat că nu pot să mi-l scot pe Miles Davis din cap”

Celebrul saxofonist american de culoare, Chico Freeman a susținut, vineri seara, un concert la Cluj-Napoca. El a revenit în România, după ce în 2007 a susținut, la Sibiu, un concert memorabil în cadrul Festivalului Internațional de Jazz de la Cluj (Cluj Jazz Internațional Festival).

Chico Freeman, aflat pentru prima dată în Cluj-Napoca, a adus pe scena festivalului farmecul celebrelor sale concerte. Muzicianul a încântat publicul clujean iubitor de jazz cu piese precum „The Essence of Silence”, „Inside”, „Plus de nouvelles” (n.r. No more news) sau „Destiny's dance”. Alături de el, au urcat pe scenă și pianistul de origine franceză Caryl Baker, toboșarul de origine italiană Luigi Galati și violoncelistul de origine germană Emanuel Schnyder, o orchestră cu care Chico Freeman cântă de doi ani și pe care a întâlnit-o în Elveția, țara în care locuiește acum.

Celebru saxofonist a întreținut atmosfera și cu povestioare din copilăria sa ori din turnee, dar și cu un moment special: a răspuns unui apel telefonic venit din Chicago, de la un priete, pianist, pe care l-a pus în legătură directă cu publicul din Cluj-Napoca acesta salutând Clujul iar clujenii trimițîndu-i, la rândul lor, aplauze.


Iar pentru ca seara să se încheie cu adevărat special, reporterii Monitorul de Cluj au reușit să obțină și un scurt interviu cu celebrul saxofonist.

Reporter: Când ați descoperit jazz-ul?


Chico Freeman: Am crescut într-o familie în care tatăl meu era cântăreț de jazz. Mi-am văzut tatăl cântând cu Miles Davis când aveam doar cinci ani. E un fel de afacere de familie: tatăl meu, Von Freeman, avea doi frați, unul dintre ei era baterist iar altul chitarist, bunica din partea tatălui era cântăreață de gospel (n.r. muzică bisericească) iar bunicul din partea tatălui era pianist, era prieten foarte bun cu Louis Amstrong. Louis era un prieten foarte bun de familie, el și buncul meu cântau duete iar eu practic am crescut cu el în casa noastră.

Reporter: Care a fost momentul în care v-ați dat seama că vreți să deveniți muzician de jazz?


Chico Freeman: Momentul a fost unul interesant. Eram în liceu când m-am trezit în mijlocul unei nopți, tatăl meu era la serviciu, am coborât în sufragerie unde aveam un picap iar tatăl meu avea o colecție de albume cu Miles Devis. Am pus unul dintre ele și l-am ascultat până am adormit iar când tatăl meu a venit acasă m-a găsit pe canapea, dormind, iar acel album m-a făcut să decid că vreau să devin cântăreț de jazz. Dar înainte de acest eveniment eu cântam deja un fel de muzică R&B (ritm & blues) music, faceam asta încă din școala pentru că dintotdeauna eram bun la ceva dar doar când am început să ascult genul de blues cântat de Devis am decis că vreau să devin cîntăreț de jazz, până atunci cântam doar la trompetă nu la saxofon. Am renunțat la trompetă pentru saxofon în momentul în care am realizat că nu pot să mi-l scot pe Miles Devis din cap.

Reporter: Cântați atât compozițiile altora cât și propriile compoziții. Din ce vă inspirați atunci când compuneți?


Chico Freeman: Mă inspir din tot ce este în jurul meu. Din locurile unde umblu, din lucrurile pe care le văd și cu care interacționez dar mai ales de la oameni. Cel mai recent album al meu o să îl dedic fetelor mele. Am cinci fete și pentru fiecare dintre ele am compus câte o melodie. Albumul se va numi ”Cântece pentru copii mei”. De asemenea, una dintre fiicele mele, care locuieștie în Franța, tocmai m-a făcut bunic. Ele sunt una dintre inspirațiile mele, ele și familia mea. De asemenea am o foarte bună colaborare cu Caryl Baker, am compus câteva cântece foarte bune împreună. Orice mă inspiră, și tu poți fi o sursă de inspirație pentru mine.

Reporter: Fiicele dumneavoastră v-au călcat pe urme?


Chico Freeman: Nu, nici una dintre fiicele mele nu cântă. Una dintre ele lucrează în sistemul de învățământ, o alta a fost dansatoare și acum este profesoară de dans iar alta este păpușar, crează păpuși dar și joacă, pentru că este și actriță de teatru de păpuși. Mai am o fiică care acum a terminat facultatea și vrea să urmeze și un masterat iar mezina încă nu știe ce vrea să devină, acum însă îmi dă mie bătăi de cap (n.r. a afirmat cântărețul râzând).

Reporter: Ce face Chico Freeman când nu este pe scenă, cum își petrece timpul liber?

Chico Freeman: În timpul liber repet la saxofon, îmi place foarte mult să cânt deci asta fac și timpul liber. De asemenea îmi place să joc baschet.

Reporter: Ați mai fost în România până acum? Cum vi s-a părut țara noastră și publicul?

Chico Freeman: Da, am mai fost cu ceva timp în urmă. Am susținut un concet la Sibiu. E o țară foarte frumoasă și m-am bucurat că am fost invitat din nou să cânt aici. Publicul este minunat și promit să mai revin dacă o sa mai fiu chemat pentru că publicul este minunat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter