Actualitate

Silicon Valley de Cluj și Hollywood-ul pitic prind contur - FOTO

În dealul Lomb va fi construit un centru regional de excelență pentru industrii creative, un centru de afaceri și un orășel al informaticienilor.

În următorii 20 de ani, pe un teren de peste 200 de hectare va fi construit un adevărat oraș care cuprinde un centru de afaceri, un centru pentru industrii creative cunoscut și sub numele de “Buftea de Cluj” sau “Hollywood-ul pitic” și un orășel al informaticienilor botezat Cluj Innovation City sau Sillicon Valley de Cluj.

La Centrul de Dezvoltare a Afacerilor TEAM și Buftea de Cluj se lucrează, șantierele fiind în diferite etape la momentul de față. Termenul de finalizare a acestor două proiecte este anul 2015. “Aici este locul unde se va extinde Clujul. Vorbim despre 100.000 de locuitori, cu peste 20.000 de locuri de muncă în marele proiect Cluj Innovation City. Faptul că acest proiect nu este doar pe hârtie, ci și o realitate, o demonstrează cele două proiecte care azi sunt în derulare aici: Centrul de Dezvoltare a Afacerilor TEAM și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și care reprezintă primele investiții în centrul nou de dezvoltare a Clujului: Cluj Innovation City”, a declarat primarul Emil Boc, miercuri, în timpul unei vizite la șantierele din dealul Lomb.


Primăria contribuie cu 50% din sumă

În cadrul acestor proiecte, Primăria are o cofinanțare de 50%. “Dacă în general, pe proiecte cu fonduri europene, partea pe care o pune Primăria este între 2 și 15%, aici, pe aceste proiecte, cofinanțarea Primăriei este de 50%. Ambele proiecte sunt într-o valoare de aproximativ 95 de milioane de lei, reunite. Jumătate sunt bani puși de Primăria Cluj-Napoca, deci este un efort financiar consistent pentru a se realiza aceste investiții pentru locuri de muncă”, a adăugat Boc.

31 iulie 2015 este termenul de predare. “Anul viitor este termenul limită de terminare a proiectelor pe fonduri europene. După 31 decembrie 2015 nici un leu nu se mai decontează de la UE și dacă un proiect nu s-ar termina, de la 1 ianuarie 2016 toți banii rămași ar trebui plătiți de la bugetul local sau național”, a precizat primarul.


Hollywood-ul pitic, 50% gata

Lucrările la Buftea de Cluj se află în stadiul de 50%. “Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) se întinde pe o suprafață de 7 hectare, are prevăzută o clădire cu patru corpuri de 13.000 mp utili, clădirea cuprinde studiouri de filmare, de înregistrare audio, ateliere de producție și spațiu de birouri. De asemenea, vor fi create 334 locuri de parcare, din care 209 vor fi în subteran. O altă component importantă este amfiteatrul verde care va fi un element important pentru organizarea de diferite evenimente”, a spus Ovidiu Câmpean, manager de proiect.

Cluj Innovation City, în faza de studiu de fezabilitate

În ceea ce privește proiectul Cluj Innovation City care se va întinde pe 200 de hectare, lângă Centrul de Afaceri TEAM și Buftea de Cluj, acesta se află în faza studiilor de fezabilitate. “Ei sunt acum în faza de pregătire a studiilor de fezabilitate, iar realizarea  acestor proiecte îi ajută să arate că lucrurile nu sunt doar pe hârtie. La Cluj Innovation City acum se lucrează la studiile de fezabilitate și prefezabilitate și se caută surse de finanțare împreună cu universitățile clujene”, a subliniat Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter