Actualitate

În campanie electorală, plouă cu bani pentru bisericile din Cluj

Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu primește 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului, după ce în vară, mănăstirea Nicula a primit 2 milioane lei.

În plină campanie electorală, Guvernul a aprobat, în ședința din 15 octombrie, alocarea a 6 milioane lei pentru două catedrale din Spania, o mănăstire din Gorj și o catedrală din Cluj-Napoca. A fost deja publicat și un act normativ, în acest sens, în Monitorul Oficial din 20 octombrie. În hotărârea de guvern, se menţionează că “secretariatul General al Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, va controla modul de utlizare, în conformitate cu prevederile legale, a sumei alocate potrivit prezenţei hotarari”.

Potrivit Hotnews, cei 6 milioane lei, vor fi distribuiți astfel: catedrala Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Madrid, Spania va primi 2 milioane lei, catedrala Sfântu Gheorghe din Barcelona, Spania va primi 1milion lei, mănăstirea Lainici, oraşul Bumbeşti-Jiu din judeţul Gorj va primi 2 milioane lei, iar catedrala greco-catolică din Piața Cipariu, Cluj-Napoca va primi 1milion lei.


Catedrala din Piața Cipariu se află în construcție din anul 1992, valoarea totală a investiției fiind de 4 milioane euro. De-a lungul timpului, au fost alocați bani atât din bugetul municipiului cât și al județului și au fost făcute donații din țară și din străinătate. După ce va fi montată și cupola, edificiul de cult va avea înălțimea de 48 de metri.

În 19 octombrie, premierul Ponta, aflat într-un turneu electoral printre românii din diasporă, a participat la slujba de duminică la o biserică ortodoxă românească din Madrid, iar la ieşire, a fost abordat de mai mulţi participanţi la slujbă cu diverse probleme, în timp ce alte persoane l-au huiduit.


Cei 6 milioane lei alocați luna aceasta vin la un interval de doar câteva luni de la ultima alocare. În august, au mai fost alocați 6 milioane lei pentru biserici, după ce premierul Victor Ponta a participat la slujba de Sfânta Maria de la mănăstirea Nicula, din 15 august. Atunci, premierul a fost la Nicula împreună cu soţia sa, Daciana şi au vizitat prima dată o bisericuţă de lemn construită în anul 1600, după care au mers la biserica nouă, aflată în construcţie, şi s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Cei 6 milioane lei din august au mers către Centrul Eparhial Iaşi, judeţul Iaşi, mănăstirea Nicula, judeţul Cluj şi mănăstirea Tismana, judeţul Gorj, fiecare primind câte 2 milioane lei.


În urma celor două alocări, din fondul de rezervă al Guvernului, au fost alocați pentru biserici aproximativ 2,6 milioane euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter