Actualitate

Când ar putea avea loc alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj

Prefectura Cluj a transmis luni Ministerului Afacerilor Interne (MAI) propunerea de organizare a alegerilor locale parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, după ce, vineri, a expirat termenul de contestare a ordinului prin care s-a constatat încetarea mandatului de preşedinte al lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia.

„Astăzi am anunţat MAI că postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj este vacant, iar Guvernul este cel care va stabili data alegerilor locale parţiale. Ele nu pot fi organizate mai repede de 35 de zile începând de astăzi şi nici mai târziu de 90 de zile", a declarat Ana Maria Danciu, purtător de cuvânt la Prefectura Cluj.

Horea Uioreanu și-a dat vineri, 3 octombrie, demisia din funcția de președinte al Consiliului Județean, pe care o deținea din anul 2012. Acesta este în prezent trimis în judecată în două dosare, pentru fapte de corupție.


În 23 iunie, Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, măsura fiind ulterior prelungită.


Uioreanu şi-ar fi pierdut mandatul la şase luni de la arestare, respectiv în 21 noiembrie.

În urma arestării sale, în cadrul Consiliului Judeţean Cluj au avut loc repetate încercări de a pune un vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte în locul său, existând o luptă administrativă între PNL şi PSD în forul deliberativ judeţean. După ce a PNL a reuşit să îl aleagă, cu ajutorul PDL, pe Mihai Seplecan în această funcţie, prefectul a atacat în contensios administrative această decizie.


În 9 octombrie, ca urmare a demisiei lui Horea Uioreanu din funcţia de preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan a fost desemnat să exercite atribuţiile preşedintelui de Consiliu Judeţean, până la data depunerii jurământului de către noul preşedinte al CJ Cluj sau până la adoptarea unei noi hotărâri care va conţine prevederi contrare.

Până la organizarea alegerilor structura de conducere a Consiliului Judeţean Cluj este următoarea: Vakar Istvan vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte, Ioan Oleleu, vicepreşedinte şi Horaţiu Cătărig, consilier judeţean cu atribuţii de vicepreşedinte.


Până în acest moment doar două persoane şi-au anunţat intenţia de a candida: liberalul Mihai Seplecan şi Vakar Istvan (UDMR). 

Deşi PSD are câteva nume „şifonate“ deja în ochii publicului, printre care şi vicepreşedintele CJ Ioan Oleleu, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan spune că există persoane care ar putea intra în această cursă, fără însă a nominaliza. „Sunt foarte mulţi colegi valoroşi, nu pot nominaliza în acest moment, pentru că nu s-a discutat. Eu sigur nu voi fi un candidat. Acum prioritatea noastră este organizarea alegerilor prezidenţiale, pe care le vom câştiga. Le vom lua pe rând“, a declarat Remus Lăpuşan.


„Mi-aş dori evident ca un candidat de la ACL să câştige alagerile, îmi doresc să câştige acel candidat care are un proiect pentru clujeni şi care poate să deblocheze anumite proiecte şi să le continue pe cele începute. Clujul are nevoie de o persoană cu experienţă, pentru că orice întârziere înseamnă mai puţini bani pentru judeţul nostru. Nu voi fi eu acel candidat pentru că nu este una dintre priorităţile mele o candidatură pentru  această funcţie“, a spus, la rândul său, vicepreşedintele PDL şi totodată fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter