Actualitate

Motivarea din cazul GAZETA II, după 2 ani şi jumăte. Ce spun judecătorii ÎCCJ despre achitarea lui Paszkany

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au motivat dosarul Gazeta II la doi ani şi jumătate după pronunţarea sentinţei prin care l-au achitat pe Arpad Paszkany. Cu toate că sentinţa a fost dată pe 10 mai 2012, motivarea de 108 pagini a fost redactată abia în octombrie 2014.

Magistraţii de la ÎCCJ spun că Iulian Dascălu nu a simţit nicio temere din cauza lui Arpad Paszkany, mai ales având în vedere că acesta are experienţă în dezvoltarea mallurilor, potrivit Gazeta de Cluj.

Procurorul Mircea Hrudei, la momentul întocmirii rechizitoriului şeful DIICOT Cluj, şi colega lui, Daciana Daritei, sunt cei care vor trebui să dea explicaţii vis-a-vis de această achitare acum că este şi motivată sentinţa. Dosarul Gazeta II a fost întocmit de Mircea Hrudei în 2009, iar acest caz nu este singurul dosar întocmit de Mircea Hrudei care s-a terminat cu o achitare.


Judecătorii ÎCCJ desfiinţeaza rechizitoriul procurorului Mircea Hrudei, care spune că nu a probat faptele pe care i le imputa inculpatului Arpad Paszkany. Mai mult, unele fapte prezentate în rechizitoriu nu au nicio susţinere concretă, conform magistraţilor de la Curtea Supremă.

“Ca o concluzie asupra aspectelor analizate, instanţa de fond a reţinut că nu s-a făcut dovada indubitabilă a unui control exercitat de inculpat asupra ziarelor trustului Gazeta, iar acest control nu intră în conţinutul infracţiunii de sprijinire a grupului infracţional Gazeta, neavând deci concludenţă pentru dovedirea existenţei unor fapte de sprijinire a grupului. În primul rând, referirea la faptul că inculpatul Paszkany Arpad Zoltan ar fi determinat o campanie denigratoare la adresa părţii vătămate ulian Dascălu, prin intermediul publicaţiilor trustului Gazeta, este de remarcat că această susţinere nu se bazează pe nici o probă concretă”, scriu judecătorii de la ÎCCJ.

abonare newsletter