Actualitate

Demisia lui Uioreanu din funcția de președinte al CJ a ajuns la Prefectura Cluj

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Cluj cu atribuții de președinte, Vakar Istvan, a declarat vineri că documentul prin care Horea Uioreanu, fostul președinte al forului deliberativ clujean, și-a anunțat demisia, a fost transmis Prefecturii Cluj.

Potrivit prevederilor legale, în zilele următoare trebuie numit un președinte interimar, timp în care trebuie demarate și procedurile de organizare a alegerilor anticipate, în decurs de maxim 90 de zile.

"Noi am transmis Prefecturii astăzi documentul, va fi undeva săptămâna viitoare convocată ședința de Consiliu Județean extraordinară prin care se va numi, ca și interimar unul dintre vicepreședinții în funcție", a declarat Vakar Istvan, citat de Agerpres.


Acesta nu a dorit să comenteze gestul fostului președinte de a-și da demisia, la patru luni de la arestarea sa într-un dosar de corupție, explicând că demisia este un gest unilateral. Vicepreședintele CJ Cluj a subliniat însă importanța organizării de noi alegeri pentru desemnarea unui președinte.

"Am citit acel document, prin el își exprimă atât încrederea în justiția română. (...) Oricum, prefectul face demersurile către Guvern și Guvernul decide când vor fi alegerile. Am spus-o de multe ori, doresc cât de repede să fie alegeri pentru că situația de interimat dă unele greutăți. Nu zic, că nu se poate, se poate, și astăzi am semnat și salarii și facturi, dar pentru decizii coerente, pentru a se putea merge mai în forță cu deschiderea pe care am început-o cu reparații, este nevoie de stabilitate", a spus Vakar.


Vicepreședintele CJ Cluj a precizat că dacă partidul i-o va cere, respectiv UDMR, va candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Horea Uioreanu și-a dat vineri demisia din funcția de președinte al Consiliului Județean, pe care o deținea din anul 2012. Acesta este în prezent trimis în judecată în două dosare, pentru fapte de corupție.


Avocații lui Horea Uioreanu, Tiberiu Ban și Smaranda Bara au prezentat vineri, într-o conferință de presă, demisia fostului președinte al CJ Cluj, precum și un comunicat pe care acesta l-a redactat ca și mesaj pentru clujeni. Demisia a fost înregistrată de apărătorii lui Uioreanu în cursul dimineții de vineri la Consiliul Județean.

La finalul lunii mai Horea Uioreanu a fost reținut de procurorii DNA, alături de doi oameni de afaceri clujeni, Ioan Bene și Vasile Pogăcean, fiind acuzat de luare de mită. Uioreanu a fost acuzat de pentru luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator și complicitate la spălare de bani. Dosarul de corupție se referă la o investiție numită APRON4 care este o platformă pe care firma lui Ioan Bene a construit-o la Aeroportul Internațional "Avram Iancu". Uioreanu a cerut de nenumărate ori judecarea sa în stare de libertate, dar judecătorii au respins până în prezent toate cererile formulate de avocați. Uioreanu se află acum în stare de arest la Penitenciarul Gherla de patru luni.


În urma arestării sale, partidele care au consilieri în CJ Cluj au încercat în repetate rânduri să își aleagă propriul vicepreședinte cu atribuții de președinte, existând o luptă administrativă între PNL și PSD în forul deliberativ județean. După ce PNL a reușit să îl aleagă, cu ajutorul PDL, pe Mihai Seplecan în această funcție, prefectul Gheorghe Vușcan a atacat în contencios administrativ decizia consilierilor județeni. Acest fapt a atras după sine repunerea în funcție a foștilor vicepreședinți, respectiv Ioan Oleleu (PSD) și Istvan Vakar (UDMR). Procedura aceasta s-a repetat de două ori, ceea ce a îngreunat în lunile din urmă destul de mult activitatea administrativă a Consiliului Județean.

În acest moment, Istvan Vakar deține funcția de vicepreședinte cu atribuții de președinte a Consiliului Județean Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter