Actualitate

Horea Uioreanu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu şi-a dat demisia din funcţie vineri dimineaţa. Demisia sa a fost înregistrată la Consiliului Judeţean Cluj în această dimineaţă la ora 11.00 de avocata Smaranda Bara.

“La dorinţa domnului Uioreanu Horea ne-am întâlnit cu mass media pentru că în această dmineaţă, în umă cu aproximativ o oră la Consiliul Judeţean Cluj a fost înregisrată demisia din funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean Cluj. Dânsul a deţinut această calitate însă pentru anumite chestiuni pe care dânsul le-a avut în vedere a dorit să-şi dea demisia. Avocata Smaranda Bara a fost în această dimineaţă la Consiliul Judeţean să depună această demisie. A fost înregistrată cu data de astăzi”, a declarat Tiberiu Ban, avocatul lui Uioreanu.

Avocatul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Tiberiu Ban, a declarat, vineri, că depunerea demisiei de către clientul său este "o decizie personală".


"Este o apreciere personală, din considerente personale. A fost o decizie personală să lase actul de justiţie să se desfăşoare".


Uioreanu şi-ar fi pierdut mandatul la şase luni de la arestare, respectiv în 21 noiembrie.

Ce scrie în demisia lui Uioreanu

Subsemnatul Horea Uioreanu aflat în exerciţiul funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, începând cu data depunerii şi înregistrării prezentului act, cu deosebită consideraţie vă înaintăm prezenta cerere de demisie prin care vă solicit să luaţi act de intenţia mea de a renunţa definitiv la calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, motiv pentru care vă rog să întreprindeţi demersurile legale pentru a fi eliberat din această funcţie eligibilă. Am luat această decizie ca umare a implicării mele în dosarul penal 3627/117/2014 aflat pe rolul Tribunalului Cluj fiind trimis în judecată sub acuzarea comitetii unor infracţiuni de corupţie. În ceea ce mă priveşte, prin această decizie vreau să ofer justiţiei române şansa totală de a judeca corect cauza în care sunt implicat, fără ca umbra unei funcţii să planeze unei juste decizii şi fără a fi supusă unor potenţiale presiuni politice. Sunt absolut convins că justiţia din ţara noastră are capacitatea de a judeca drept, fără a se lăsa influenţată de nume, apartenenţă politică sau orice alt factor exterior perturbator. Consider că am dreptul să beneficiez de tratament corect şi imparţial de prezumţia de nevinovăţie consfinţită prin Constituţie şi să am posibilitatea să beneficiez de o apărare corectă. Îmi exprim convingerea că indiferent de decizia instanţelor judecătoreşti suntem suficient de maturi ca naţiune să acceptăm un dat universal: cine e vinovat plăteşte şi nu trebuie aruncată anatema asupra familiei, prietenilor, a unui partid sau a unei comunităţi".


În urma demisiei acestuia, Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj, în termen de 90 de zile.

În 23 iunie, Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.


Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, măsura fiind ulterior prelungită.

În luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.


Uioreanu a cerut de nenumărate ori judecarea sa în stare d elibertate, dar judecătorii nu i-au permis acest lucru. El se află în stare de arrest, fiind în prezent trimis în judecată, de patru luni.

În urma arestării sale, în cadrul Consiliului Judeţean Cluj au avut loc repetate încercări de a pune un vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte în locul său, existând o luptă administrativă între PNL şi PSD în forul deliberativ judeţean. După ce a PNL a reuşit să îl aleagă, cu ajutorul PDL, pe Mihai Seplecan în această funcţie, prefectul a atacat în contensios administrative această decizie.

În galeria foto puteţi citi cererea de demisie înregistrată vineri la Consiliul Judeţean Cluj.

abonare newsletter