Actualitate

Un fost oligarh și opozant al Kremlinului a lansat o platformă pro-europeană

Fostul oligarh și opozant al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, grațiat de președintele Vladimir Putin după zece ani de închisoare, a lansat sâmbătă o mișcare destinată să adune forțele proeuropene în Rusia, în ceea ce pare a fi o provocare la adresa liderului de la Kremlin, informează France Presse.

„O minoritate va avea influență dacă este organizată”, a declarat el în timpul unei ceremonii la Paris, difuzată pe internet, cu ocazia lansării noii sale mișcări numită Open Rusia (Rusia deschisă), potrivit agerpres.

Într-un timp cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost eliberat din închisoare anul trecut, iar în prezent trăiește în exil în Elveția. El nu a revenit în Rusia de la eliberarea sa.


Fostul oligarh a indicat că noul său proiect, numit la fel ca asociația sa de caritate ce a fost închisă după ce a fost arestat, va fi o "platformă" online și nu un partid politic.

După eliberarea sa din închisoare în decembrie 2013, Hodorkovski a promis, într-adevăr, să nu se amestece în politică, dar noul său proiect pare totuși să dezvăluie unele ambiții politice.


Ex-patronul gigantului petrolier Iukos a mai spus că toți cei care sprijină o cale proeuropeană pentru Rusia ar trebui să se unească în perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. „Suntem în favoarea a ceea ce se poate numi alegere europeană sau o țară guvernată de domnia legii”, a afirmat fostul oligarh.

„Noi credem că teza potrivit căreia „Rusia nu este Europa” este o minciună. Noi suntem Europa, fie din punct de vedere geografic, fie cultural. De fapt, calea europeană de dezvoltare nu înseamnă respingerea valorilor naționale. În Europa, fiecare țară are propria sa cale”, a spus el.


Președintele rus Vladimir Putin se străduiește de mai mulți ani să prezinte Rusia ca o țară în contradicție cu modernitatea occidentală, considerată decadentă și al cărei viitor se situează ca o punte de legătură între Europa și Asia.

Putin se bucură de la începutul crizei ucrainene și în urma alipirii Crimeii în luna martie de o popularitate record în rândul populației ruse.


Mihail Hodorkovski a petrecut aproape zece ani în închisoare în Rusia după arestarea sa în 2003 pentru „furt prin fraudă pe scară largă” și „evaziune fiscală”. El a denunțat încarcerarea sa ca o pedeapsă pentru opoziția sa față de președintele Vladimir Putin.

Etichete: kremlin, moscova
abonare newsletter