Actualitate

Poroşenko: Situaţia în estul Ucraiei s-a schimbat radical de la armistiţiu

Situaţia în estul Ucrainei s-a "schimbat radical" de la intrarea în vigoare a armistiţiului cu separatiştii proruşi, vineri, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Petro Poroşenko. Preşedintele Ucrainei a anunţat că va supune Parlamentului un proiect de lege care să garanteze mai multă autonomie estului separatist prorus, dar a precizat că această regiune va rămâne în cadrul ţării.

"Situaţia pe front s-a schimbat radical. Înainte de anunţarea armistiţiului, Ucraina pierdea zilnic zeci de vieţi de eroi", a declarat şeful statului, informează Mediafax.

Dar "Ucraina nu a făcut nicio concesie asupra integrităţii sale teritoriale", iar estul ţării va rămâne "parte a Ucrainei", a subliniat el.


"Nu poate fi vorba despre o federalizare sau vreo separare (a regiunilor din est). Legea privind o administraţie autonomă temporară pentru districtele Doneţk şi Lugansk (două fiefuri ale rebelilor) prevede un statut care menţine aceste regiuni în Ucraina", a afirmat el.

Kievul şi separatiştii au semnat vineri la Minsk un acord care prevede în primul rând o încetare a focului, respectat în general, în pofida acuzaţiilor reciproce de încălcare. Dacă persistă, armistiţiul riscă să confirme pierderea controlului de către Kiev a teritoriilor aflate în prezent sub controlul rebelilor proruşi din estul ţării.


Preşedintele rus Vladimir Putin afirma marţi, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean că Moscova este pregătită să contribuie în continuare la soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina. Luni, cei doi şefi de stat au discutat, de asemenea, prin telefon şi au au convenit să continue dialogul în vederea instaurării păcii în estul Ucrainei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter