Actualitate

CE grăbeşte ţările UE să introducă sisteme informatice în spitale

<p><img src="documente/stories/05_mai/17_ziua/04--spital123.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Statele UE vor fi nevoite să accelereze punerea în practică a soluţiilor de eHealth sau eSănătate. Astfel, cu ajutorul tehnologiei informaţiei şi comunicării se va ajunge la prevenirea, diagnosticarea, tratarea, monitorizarea şi gestionarea sănătăţii.</p>

 

 


Sistemele de eHealth au ca scop îmbunătăţirea vieţii pacienţilor cu ajutorul transmiterii rapide a informaţiilor între instituţiile medicale prin sisteme informatice şi prin crearea fişelor şi reţetelor economice. Potrivit Tarus Media, până la sfârşitul anului, Comisia Europeană va elabora un plan de acţiune în domeniul eHealth care va stabili obiective concrete şi va recomanda termene în implementarea acestuia. Oficialii europeni menţionează că rezultatele direct măsurabile ale unor proiecte de eHealth, precum un proiect britanic, a redus într-un an vizitele inutile la medicii de familie cu 2,4 milioane şi apelurile inutile la ambulanţă cu 1,2 milioane. De asemenea, un proiect de tele-cardiologie în Lombardia a avut ca efect reducerea cu 12% a vizitelor pacienţilor în ambulatoriu.

Potrivit oficialilor europeni, 81% din spitalele europene au fişa electronică a pacientului, dar numai 4% oferă pacienţilor şi acces online la propriile lor dosare electronice. Un proiect european, stabileşte însă anul 2015 ca dată limită pentru ca spitalele să ofere acces online pacienţilor la datele lor medicale.
Din datele CE făcute publice în cadrul unui congres despre eHealth care a avut loc la Budapesta reiese că 71% dintre spitalele europene utilizează sisteme de eRezervare pentru programarea pacienţilor, 65% au un sistem comun de înregistrare a pacienţilor şi 61% au un sistem de arhivare comună a fişelor pacienţilor. De asemenea, 43% schimbă rapoarte radiologice în mod electronic iar 39% folosesc sistemul videoconferinţelor pentru consultaţii între personalul intern şi specialişti externi.


Ultimele Stiri
abonare newsletter