Actualitate

83.700 clujeni, bolnavi de hipertensiune arterială

<p><img src="documente/stories/05_mai/17_ziua/04-tensiune arteriala 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproape 83700 de clujeni suferă de hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 12 cazuri la 100 de locuitori. Numărul bolnavilor a crescut într-un an cu aproape 4.000.</p>

 

 


Pe 17 mai se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, ocazie cu care vor fi distribuite pliante informative la cabinetele medicale şi studenţii medicinişti vor măsura tensiunea arterială la sediul Uniunii Generale a Pensionarilor şi la Căminul de zi pentru vârstnici din subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

 


Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj atenţionează că în perioada contemporană, hipertensiunea arterială a devenit una dintre cele mai mari probleme de sănătate pe plan mondial. Această boală afectează o pătrime din întreaga populaţie a globului şi cauzează 6% din totalul deceselor.

 


40% din români suferă de hipertensiune

 


În România, prevalenţa hipertensiunii arteriale este de aproape 45 de cazuri la o sută de locuitori, mai redusă decât în alte state din Europa, cum ar fi Spania cu o prevalenţă de 47% şi Germania cu 55%. În ţara noastră, această boală afectează 40 % din populaţie şi a cauzat, în anul 2009, un total de 13.291 decese. Potrivit datelor DSP Cluj, în judeţul Cluj sunt în evidenţă aproape 83.700 bolnavi cronici cu hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă o prevalenţă de peste 12 cazuri la o sută de locuitori. Conform predicţiilor matematice, în anul 2025, la nivel mondial vor fi 1,56 bilioane de pacienţi cu hipertensiune arterială, iar creşterea numărului bolnavilor va predomina în ţările dezvoltate.

 


Hipertensiunea nu este o calamitate

 

Medicii spun că această afecţiune nu trebuie să reprezinte o dramă pentru bolnav deoarece se poate trăi normal cu condiţia respectării tratamentului.

“Este necesar să reamintim că hipertensiunea arterială nu este neapărat o calamitate pentru viaţa omului, cu ea se poate trăi în condiţiile respectării stricte a tratamentului prescris, a reducerii fumatului şi gradului de obezitate, la un regim de viaţă şi de lucru sănătos, care în ansamblu, pot contribui la prelungirea vieţii în condiţii relativ bune de sănătate”, a explicat Dorina Duma, directorul DSP Cluj.

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale

 

Pe data de 17 mai se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, iar pentru acest an, DSP Cluj va derula diverse activităţi, în perioada 17-30 mai, sub sloganul „Verifică-ţi tensiunea arterială – menţine–o la valori normale!”. “Scopul campaniei este de a promova practicile comportamentale preventive în rândul populaţiei”, a declarat Dorina Duma. În cadrul ediţiei din acest an a campaniei vor fi distribuite ghiduri de specialitate şi pliante la cabinete ale medicilor de familie, iar studenţii de la Organizaţia Studenţilor Medicinişti vor măsura tensiunea arterială la sediul Uniunii Generale a Pensionarilor, cât şi la Căminul de zi pentru vârstnici din subordinea Primăriei Cluj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter