Actualitate

Băsescu: Poliția și DGIPI sunt obediente politicului. Veţi constata din dosarul lui Uioreanu

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că Poliția și Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, cunoscută și sub numele de ''Doi și-un sfert'', sunt încă obediente politicului.

"Nu e curățat parte din sistemul de securitate. Poliția este încă obedientă față de președinții de consilii județe, față de decizia politică, se căciulesc pentru o funcție mulți dintre ei", a spus Băsescu, la B1 TV.

Întrebat dacă se referă și la serviciul de informații al MAI, șeful statului a răspuns că se referă la tot. "Să nu credeți că șeful Doi și-un sfert care a fost schimbat de curând, a fost schimbat de florile mărului. Miniștrii, indiferent cine au fost, l-au politizat. Și în timpul guvernului partidului pe care eu l-am dat. N-am putut să-i controlez la nivelul ăsta. Ce am putut să fac direct, SRI, SIE, Parchete, Înaltă Curte, am făcut-o. Ce a fost sub guvern întotdeauna a fost sub influență politică și asta e una dintre marile vulnerabilități", a susținut președintele.


De asemenea, întrebat de moderator dacă DGIPI se implică mai mult decât alte servicii în bătălia politică, șeful statului a răspuns că n-ar spune neapărat, dar a precizat că acest serviciu este "obedient politicului". "Dacă se va deschide mai mult, spre exemplu, din dosarul de la Cluj, cu președintele CJ, cu Uioreanu, veți putea constata", a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a afirmat, totodată, că decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important fără, însă, a-l nominaliza pe acesta.


Băsescu a arătat că acolo unde a putut acționa, a făcut-o pentru "curățarea" sistemului. "Am găsit un SRI în care Sorin Ovidiu Vântu știa lista cu cei ascultați, iar șeful SRI, Dumnezeu să-l ierte, mergea cu mașină de la Sorin Ovidiu Vântu. SRI era controlat de Vântu. (...) Timofte îi punea la dispoziție informații de la această instituție de securitate națională, informații economice. (...) Sistemul s-a curățat", a susținut Traian Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter