Actualitate

Șantierele abandonate din Cluj: Akademia Center, o ruină ignorată de autorități

Terenul de pe strada Victor Babeș pe care l-a concesionat Consiliul Județean acum șapte ani pentru construirea unui centru comercial rămâne abandonat pe termen nelimitat.

Printre șantierele abandonate din Cluj-Napoca, alături de ruinele Spitalului Regional din Mănăștur se numără și Akademia Center de pe strada Victor Babeș. Început acum cinci ani, cu mare elan și cu multe promisiuni, proiectul a fost abandonat încă din fașă după ce investitorul Nisco Invest a intrat în insolvență. De atunci, nici firma falimentară și nici Consiliul Județean Cluj care a concesionat terenul către Nisco Invest nu au făcut nimic. În aceste condiții, șantierul a ajuns o ruină, împrejmuită cu gard metalic, iar printre  betoanele rămase de acum patru ani au crescut copaci.

Ideea construirii unui parking a rămas în aer

În urmă cu un an, reprezentanții Consiliului Județean Cluj declarau că au în plan realizarea unui parking pe terenul respectiv, dar totul a rămas la stadiul de intenție. Conducerea forului județean precizează că din cauza litigiului cu firma Nisco Invest, privind terenul, nu se poate face nimic. “În mandatul acesta (în ultimii doi ani – n.red.), nu s-a făcut nimic. Este un litigiu cu firma care a concesionat terenul, firma are anumite pretenții. Noi ne-am dorit să facem ceva cu terenul respectiv încă din timpul mandatului de președinte al lui Horea Uioreanu, dar din cauza litigiului respectiv nu am putut face nimic”, a declarat Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.


În 2013, reprezentanții forului județean precizau că se află în faza de recuperare a terenului pe care l-au dat gratuit, în 2007, firmei Nisco Invest pentru a ridica respectivul centru comercial. „Cei de la Nisco Invest au avut un credit cu ipotecă la o anumită bancă, iar cei de la bancă au vândut creanţa. Acum, noi vrem să recuperăm creanţa pentru a pune în aplicare un proiect de dezvoltare”, menționau, anul trecut, reprezentanții instituției.

Clujenii au propus parc în locul şantierului părăsit

Terenul care oferă acum un peisaj dezolant a fost în atenţia clujenilor de mai multe ori, iar în urmă cu doi ani câteva persoane au propus realizarea unui parc pe locul șantierului abandonat. „Întrucât de ani de zile locul care trebuia să găzduiască respectiva investiţie este lăsat în paragină, oferind un aspect dezagreabil, propunem realizarea pe acest amplasament a unui parc sportiv. Aducem în sprijinul acestei idei şi faptul că, la Cluj, numărul mediu de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor este deficitar faţă de prevederile normelor europene”, spunea un clujean, într-o sesizare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter