Actualitate

100.000 euro pentru un punct de informare în Cheile Turzii. Drumul de acces, deplorabil

Autorităţile judeţene au reparat mare parte din drumul de acces spre Cheile Turzii, dar nu a mai găsit bani ca să repare o porţiune de drum de 200 de metri care duce la acest obiectiv turistic.

Prima parte a drumului de acces către Cheile Turzii este modernizată, asfaltul este drept ca în palmă, dar ultima porţiune este un calvar pentru orice şofer din cauza gropilor, a denivelărilor şi a bucăţilor lipsă din carosabil. Astfel, turiştii care ajung la acest obiectiv turistic se împiedică, la propriu, în gropile de pe drumul de acces. Şi, dacă luăm în considerare datele autorităţilor locale, numărul vizitatorilor sare de 100.000 în fiecare an, majoritatea fiind din străinătate.

De ce ultima parte a rămas nereparată

În cazul drumului către Cheile Turzii, autorităţilor judeţene li se potriveşte cu succes zicala “S-a înecat ca ţiganul la mal”. Astfel, după ce au reparat mare parte din drumul care duce către Cheile Turzii, brusc fondurile s-au terminat şi o porţiune de 200 de metri a rămas pe dinafară.


Primarul comunei Mihai Viteazu ştie care este situaţia bucăţii respective, dar spune că el nu poate să facă nimic din cauză că drumul se află în proprietatea Consiliului Judeţean. “200 de metri au rămas neasfaltaţi pentru că s-au terminat banii. Demersurile sunt făcute, dar ni s-a spus că trebuie să avem răbdare. Singurul lucru pe care l-am putut face noi a fost nivelarea drumului pentru că erau bucăţi mari de asfalt rupt”, a declarat Ioan Zeng, primarul din Mihai Viteazu. El adaugă că în mod sigur drumul nu va fi reparat foarte curând deoarece de la Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene i s-a comunicat că nu sunt bani.

Conducerea Consiliului Judeţean promite rezolvarea situaţiei

De cealaltă parte, conducerea Consiliului Judeţean Cluj susţine că anul acesta ar putea totuşi începe modernizarea porţiunii respective. “ Sunt şanse să reparăm drumul anul acesta pentru că trebuie să primim răspuns de la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – n.red.) şi apoi putem demara lucrările. Este una din priorităţile noastre pe anul acesta”, a declarat Vakar Istvan, preşedintele Consiliului Judeţean.


Punct de informare turistică de 100.000 euro

Dacă autorităţile judeţene nu au mai găsit bani pentru ultima parte a lucrărilor la drumul de acces spre Cheile Turzii, pentru un punct de informare turistică a fost posibilă totuşi identificarea surselor de finanţare. Punctul de informare este aproape finalizat, lucrările fiind 95% realizate. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 100.000 euro, banii fiind asiguraţi din bugetul judeţului. În momentul de faţă, mai trebuie realizate lucrări de amenajări exterioare, mai exact amenajarea terenului, amplasarea unei scări metalice care să faciliteze accesul spre una dintre terase şi extinderea unui spaţiu destinat depozitării lemnelor. Valoarea acestor lucrări este estimată la 22.100 lei, fără TVA.

   

abonare newsletter