Actualitate

Sute de catolici i-au adus un ultim omagiu Arhiepiscopului Guţiu

<p /><img src="documente/stories/05_mai/13_ziua/inmormantare ips george gutiu rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste o mie de credincioşi greco-catolici i-au adus un ultim omagiu Arhiepiscopului George Guţiu.

Alături de creştinii care au venit la celebrarea Sfintei Liturghii, la Catedrala “Schimbarea la Faţă” şi la slujba de înmormântare de la Catedrala “Sfântul Iosif” s-a aflat şi mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ.

Arhiepiscopul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Lucian Mureşan, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala “Schimbarea la Faţă”, înconjurat de un sobor de arhierei şi preoţi, precum şi slujba de înmormântare a arhiepiscopului George Guţiu, care a avut loc la Catedrala în construcţie “Sfântul Iosif” din Piaţa Cipariu, lăcaş pe care înaltul prelat trecut la cele veşnice l-a ctitorit, împreună cu monseniorul Tertulian Langa. La înmormântarea arhiepiscopului Guţiu au luat parte şi primarul Clujului, Sorin Apostu, subprefectul Vasile Cozma, parlamentarii Mircea Giurgiu, Marius Nicoară şi Horia Uioreanu, fostul primar Gheorghe Funar, numeroşi reprezentanţi ai mediului academic, scriitori şi artişti.


Sicriul cu trupul neînsufleţit al arhiepiscopului George Guţiu a fost adus la catedrala din Piaţa Cipariu într-o procesiune la care au participat aproximativ 1.000 de persoane.

George Guţiu a fost episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla între anii 1990-2001. Existenţa sa a fost marcată de trecerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în ilegalitate, de către regimul Gheorghiu-Dej, în 1948. La 30 ianuarie 1951, preotul George Guţiu a fost arestat, anchetat şi condamnat la muncă silnică pe viaţă. Între 1952 şi 1964, a fost închis în penitenciarele din Jilava, Aiud, Piteşti, Dej şi Gherla. A fost eliberat la 4 august 1964, după aproape 14 ani de cumplită detenţie, în baza decretului de graţiere a tuturor deţinuţilor politici. Suveranul Pontif Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la rangul de Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, la 14 martie 1990. George Guţiu a fost decorat, în anul 2000, cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce de preşedintele României. În semn de recunoaştere a meritelor deosebite din timpul persecuţiei comuniste, în anul 1994, Papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de Arhiepiscop “ad personam”.


abonare newsletter