Actualitate

187 de clujeni şi-au testat plămânii

<p />35 de clujeni au aflat că suferă de boli de plămâni în urma campaniei de testare gratuită a capacităţii respiratorii,

organizată de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, în perioada 3-10 mai. „În aceste zile au fost investigaţi 187 de pacienţi din care la 35 de pacienţi au fost depistate sindroame obstructive bronhice, fapt care a favorizat realizarea unui diagnostic precoce şi, pe cale de consecinţă, impunerea unui tratament eficient, benefic pentru aceşti bolnavi”, au declarat reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, în subordinea căruia se află spitalul.

Scopul acestei testări a fost acela de a sensibiliza opinia publică asupra problematicii astmului bronşic, boală inflamatorie cronică a căilor aeriene, manifestată prin crize de sufocare, care afectează anual, la nivel mondial, 1% din povara globală actuală datorată tuturor bolilor. Prevalenţa acestei boli variază geografic: 7% în Franţa şi Germania, 8% în SUA, 15-18% în Marea Britanie. În România, prevalenţa simptomelor de astmă la adulţi variază între 8 şi 10% şi e de 6,4% la copiii de 13-14 ani din zonele urbane.        G.D.

abonare newsletter