Actualitate

Războiul cadrelor medicale continuă

<p /><img src="documente/stories/05_mai/12_ziua/04 sala operatie spital aparatura asistente clinica chirurgie 3 rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Angajaţii din spitalele clujene nu şi-au recuperat nici acum cei 25% din salarii, în urma reducerilor din luna iulie a anului trecut.

Angajaţii din spitale nu au reuşit nici până la această oră să îşi recupereze cei 25% din salariu, deşi au întocmit liste pentru acţionarea spitalelor în instanţă încă din toamna lui 2010.

Procesul pentru recuperarea a 25% din salarii se va încheia abia în luna octombrie deoarece va exista câte o înfăţişare pentru fiecare spital, prima înfăţişare fiind peste două săptămâni, iar ultima în luna octombrie.


Vă reamintim că sindicaliştii din sănătate au adunat liste cu semnături încă din luna septembrie pentru a da statul în judecată în vederea recuperării a 25% din salarii, în urma reducerilor din luna iulie. Toţi cei 6.000 de membrii ai sindicatului SANITAS Cluj au semnat tabelele pentru a acţiona statul în instanţă. Procesul a fost deschis la începutul anului, dar încă nu s-a încheiat deoarece este nevoie de câte o înfăţişare pentru fiecare spital. „Procesul nu s-a încheiat încă. Urmează să avem câte o înfăţişare pentru fiecare spital în parte şi prima va fi peste două săptămâni, iar ultima în octombrie. În total avem vreo 20 de spitale”, a declarat Ştefan Roman, liderul SANITAS Cluj.

 


400 de lei pe lună

 


El a precizat că medicii şi ceilalţi angajaţi din spitale cer atât returnarea banilor pierduţi în urma reducerilor salariale cât şi anularea actelor prin care le-au fost diminuate veniturile.

Angajaţii din sănătate declarau, după reducerile salariale de anul trecut, că diminuarea veniturilor cu 25% a creat situaţii dramatice pentru unii dintre colegii lor care au ajuns atunci să primească doar 400 sau 500 lei pe lună. Mai mult, ei atrăgeau atenţia că există multe situaţii în care ambii soţi lucrează în acelaşi spital şi câştigau fiecare câte 400 lei lunar.


 

Un plus de 15% la începutul anului


 

La începutul anului, salariile bugetarilor, reduse anul trecut cu 25%, au fost majorate cu 15%, dar angajaţii din spitalele clujene au aflat, în momentul în care au primit fluturaşii de salarii, că mult aşteptata majorare a salariilor cu 15% era de fapt doar de 12-13% pentru cei mai mulţi dintre ei.

Conducerea SANITAS Cluj a declarat la acea dată că s-a ajuns la această situaţie din cauză că a scăzut salariul de încadrare, iar majorarea s-a făcut raportat la acest salariu şi nu la întreg venitul care include şi sporurile.

Maria Bizo, vicepreşedintele SANITAS Cluj, a afirmat că toţi angajaţii din spitale, începând cu medicii şi terminând cu infirmierele, sunt revoltaţi de acest lucru şi nu înţeleg de ce le-a scăzut salariul de bază. Ei au adunat atunci, la sediul sindicatului, fluturaşii de salarii ca dovadă că salariile nu au crescut cu cât li s-a promis.

abonare newsletter