Actualitate

O tânără de 17 ani, singura care face tatuaje cu henna în Cluj-Napoca FOTO

Ana-Maria are 17 ani și din pură pasiune a decis să creeze o atmosferă orientală printre clujeni prin tatuajele henna.

Ana-Maria Butura este o clujeancă veritabilă, învață la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu” și de asemenea, o artistă perseverentă. Fiind interesată de tot ceea ce ține de cultura indiană și de arta tatuajelor, aceasta s-a gândit să le combine și, învățând din tutoriale și de la un prieten indian, a început să exerseze făcându-le tatuaje prietenilor.

”Ideea o aveam de vreo doi ani deoarece mă pasionează elementele tradiționale indiene și tatuajele. Așadar mă gândeam să fac tatuaje cu henna și să le dau ocazia oamenilor să vadă cum le-ar sta cu un tatuaj, fără a-și face unul permanent. Am învățat repede. Stăteam câte 2-3 ore pe zi urmărind tutoriale și apoi exersam pe sora mea și pe prieteni” explică Ana.


Cu pași mici spre performanță

Ana-Maria povesteşte că fiecare tatuaj pe care îl face este unicat.

”Mă inspiră modelele tradiționale indiene și tatuajele maori. De asemenea lucrez cu mâna liberă, fără să folosesc șabloane, iar fiecare tatuaj pe care îl fac este unicat. Din păcate, nu pot face chiar orice tip de tatuaj deoarece textura și culoarea hennei mă limitează puțin” a mai spus Ana.


Cu toate că se axează în principiu pe modele tradiționale indiene, Ana acceptă să iasă din tipar, cu condiția ca tatuajele să fie realizabile și să i se pară interesante.

Vestea despre noul ei hobby s-a răspândit repede și a ajuns să aibă propriul stand pentru tatuaje în cadrul unui festival.


”La sfârșitul lunii iunie, când am auzit de Green Sensation Festival de la Tarnița, am luat legatura cu organizatorii, iar ei mi-au susținut ideea de a participa la festival cu un stand de henna tattoos” spune artista.

Organizatorii festivalului spun că după prezenţa tinerei au apărut foarte multe cereri pentru tatuajele henna.


”Noi toți am vrut să o ajutăm să vină cu un stand la festival, și ulterior, când am văzut că a fost foarte apreciată și că apar din ce în ce mai multe cereri pentru tatuaje pe pagina noastră de Facebook, ne-am bucurat că s-a cofirmat încrederea pe care am pus-o în ea” a explicat unul dintre organizatorii festivalului.

Ce spun „clienţii” artistei

Prietenii și rudele sunt mândri de ea și o susțin, fiind siguri pe viitorul promițător care i se arată.


”Consider că este foarte talentată. Este bine că este creativă. Consider că întotdeauna trebuie să te orientezi spre a face ceva deosebit, ceva ce te împlinește, ceva ce nu se mai face… și în Cluj sunt prea puțini care fac tatuaje cu henna. Ne-am bucurat că a început să primească din ce în ce mai multe cereri de la cliente și cred că are viitor aceasta artă, chiar daca e foarte veche, pentru că în continuare sunt mulți oameni care vor tatuaje temporare. Am avut încredere în ea când mi-a făcut primul tatuaj, fiindcă avea răbdare și era sigură pe ea. Asta m-a convins deoarece, dacă la 17 ani e atât de sigură pe ceea ce face nu poate decât să evolueze” a declarat cu multă seriozitate Georgiana, sora Anei.

Una dintre prietenele artistei s-a declarat plăcut surprinsă de pasiunea Anei: ”De mult timp am încercat să găsesc pe cineva care face tatuaje cu henna și nu am reușit. Apoi, când mi-a spus Ana-Maria cu ce se ocupă, nu mi-a venit să cred. Are o imaginație bogată și o mână foarte sigură”.

Tatuajele henna sunt apreciate și în rândul băieților. ”Are mână și este o idee bună ca a început cu așa ceva din moment ce în Cluj nu prea găsești așa ceva și sunt încântat de tatuajul pe care mi l-a făcut” spune Ciprian, un alt posesor al unui tatuaj făcut de Ana.

Visează să se perfecţioneze în patria tatuajelor henna

Momentan Ana-Maria Butura este în vacanță, din septembrie începe clasa a XI-a, iar între timp, merge le domiciliul clientelor pentru a face tatuaje cu henna pentru a face ceva bani în plus. Cele mai mici și simple tatuaje costă între 10-15 lei, iar prețul crește în funcție de complexitate și mărime. Pentru unul mare și complex, pe tot spatele sau pe ambele mâini, se ajunge undeva la 120 de lei.

”Pe viitor, mi-ar plăcea să studiez grafica, deoarece întotdeauna mi-a plăcut să desenez, iar în ceea ce privește tatuajele, sper să ajung să lucrez într-un salon și apoi, cine știe, poate voi avea ocazia să merg în țara de proveniență a acestei arte pentru a mă perfecționa” poveseşte Ana-Maria.

Tatuaje henna vs. tatuaje permanente

Tatuajele permanente trebuie să fie o alegere înțeleaptă, deoarece rămân pe viață. În schimb, în cazul hennei, se pot face cât de multe experimente, deoarece un astfel de tatuaj are o rezistență de aproximativ două săptămâni. Tatuajele cu henna se fac dintr-o pastă cu o textură mai groasă care se aplică printr-un con, în locul aparatului de tatuat care se folosește în cazul tatuajelor permanente.

”Eu lucrez cu henna 100% naturală așa că, din păcate, beneficiez de o singură coloare: roșu. Acest fapt, dar și textura pastei mă împiedică să realizez chiar orice model. Însă, aceste tatuaje sunt o alegere foarte bună pentru oameni, să vadă cum le-ar sta cu unul permanent”, spune tânăra de 17 ani.

Printre tatuatorii clujeni, părerile sunt cam neclare în ceea ce privește arta henna.

”Sunt ok tatuajele cu henna, dar nu am avut prea mult contact cu acestea. Nu știu exact cum se realizează, presupun că există un tub cu culori. Sunt frumoase, dar nu sunt permanente” a declarat Andrei, artist tatuator.

”Mi s-au cerut de câteva ori tatuaje cu henna, dar am refuzat din start fiindcă nu mă ocup cu așa ceva. Și tattoo-urile cu henna nu știu daca se pot numi tatoo-uri în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult body-painting, fiindcă la tatuajele permentente se face cu ace, sub piele. La henna se face cu o pensula sau cu orice altceva se poate aplica henna pe piele” a explicat SYS, un alt tatuator clujean.

Un scurt istoric al artei henna

Henna este una dintre cele mai vechi produse de frumusețe și cosmetică din lume, arta pictării cu henna practicându-se de mai bine de 5000 de ani în India, Africa și Orientul Mijlociu. Colorantul obținut din plantele arborelui henna este folosit pentru a colora unghiile, pielea, chiar și părul. În trecut, datorită proprietăților de răcire ale hennei, oamenii deșertului foloseau henna pentru a se răcori. Senzația de răcire dura atâta timp cât se păstra culoarea pe corp. De asemenea, se spune că până și Cleopatra folosea henna pentru înfrumusețare.

Articol scris de Bianca Tămaş, studentă Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

               

Ultimele Stiri
abonare newsletter