Actualitate

Un fost student de la UTCN a dezvoltat o aplicație mobilă care te ajută îți găsești chirie - FOTO

Tinerii interesați de închirierea unui apartament în Cluj-Napoca au de acum un nou instrument de căutare, simplu și comod de utilizat. Este vorba despre „Fizbo”, o aplicație mobilă gratuită, disponibilă pe smartphone-uri şi tabletele cu Android, dezvoltată de un fost student de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Povestea aplicației este simplă. Lucian Pop este un fost student al Facultatății de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice care își căuta chirie în zona Observatorului. A vizitat un apartament într-un bloc însă nu i-a plăcut și neavând calculatorul la el, a încercat să folosească smartphone-ul. A căutat o aplicație care să-i arate ce chirii mai sunt în zonă, însă nu a găsit nimic așa că s-a decis să facă el o aplicația. Un an mai tarziu a apărut Fizbo.

O hartă a chiriilor din Cluj

Aplicația dezvoltată de Lucian îți localizează telefonul chiar și cu GPS-ul oprit și îți arată pe harta ce chirii sunt în apropierea ta sau ce chirii sunt într-o anumita zona de interes pentru tine, ­fie ea facultate, loc de muncă sau orice altă locație. De asemenea ea îți oferă posibilitatea contactării directe a celui care închiriază spațiul pe care îl dorești.


„Când ai găsit o chirie care îți place poți suna direct la persoana care a publicat chiria printr-un simplu click (touch). De asemenea, ai directionare până la locația chiriei precum și posibilitatea de a o salva pentru ca ulterior să revii la ea”, a afirmat Lucian Pop.

Utilă și pentru proprietari sau agenți imobiliari

De asemenea, Lucian consideră că aplicația sa vine și în ajutorul proprietarilor sau agenților imobiliari care, în câteva secunde pot publica o chirie direct de la locația imobilului, aceasta devenind imediat vizibilă celor care caută chirii în zonele în care aceștia își desfășoară activitatea pentu că managementul chiriilor publicate se face direct de pe telefon sau tabletă.


Planuri de dezvoltare

Dezvoltatorul aplicației are planuri pentru dezvolarea ei. El își propune ca până anul viitor ea să poată fi utilizată și de pe dispozitivele mobile care utilizează IOS și Windows Phone. „În primul rând, pânî în 2015 îmi propun ca Fizbo să devină disponibilă și pe IOS și Windows Phone. De asemenea aplicația va permite închirieri în regim hotelier în suportul celor care vin în Cluj-Napoca pentru Capitala Europeana a Tineretului și vor dori să-și caute chirii pentru perioade mai scurte”, afirmă tânărul care a realizat aplicația.

De asemenea Lucian își mai propune ca pe viitor să introducă și Bucureștiul pe lista orașelor pentru care este disponibilă aplicația. „Deocamdată aplicația este disponibilă doar în Cluj-Napoca pentru că acesta este orașul în care locuiesc de 10 ani dar pe viitor aș vrea să adaug și Bucureștiul pe lista orașelor unde poți căuta chirii cu Fizbo pentru că acolo cererea este mult mai mare și mai constată decât aici, la Cluj, unde sunt doar două perioade când se caută chirii mai intens: vara și toamna”, a mai adăugat Lucian Pop.

abonare newsletter