Actualitate

Mutarea cablurilor aeriene în subteran, o poveste fără sfârşit

Doar 29 de străzi din Cluj-Napoca nu mai au cabluri aeriene agăţate pe stâlpi. Planul pentru acest an include 87 de străzi. Mutarea cablurilor în subteran trebuia să fie încheiată în anul 2011, dar la trei ani de la expirarea termenului, au fost realizate lucrări doar pe 118 kilometri din cei 300.

În anul 2008, Primăria Cluj-Napoca şi firma CFO Integrator au semnat un acord prin care aceasta din urmă se angaja ca în termen de trei ani să facă lucrări de infrastructură pentru introducerea în subteran a tuturor cablurilor aeriene de telecomunicaţii din oraş, în cadrul proiectului Duct City. După ce CFO Integrator pregăteşte terenul, firmele care deţin cablurile trebuie să le transfere în subteran în termen de 45 de zile. Potrivit acordului dintre Primărie şi CFO Integrator, până în 2011, trebuiau să fie încheiate lucrările pe 300 kilometri de infrastructură subterană. Realitatea este însă cu totul alta, iar Duct City este departe de a fi încheiat.

În 2014, la trei ani de la expirarea termenului, CFO Integrator a finalizat doar 80 kilometri de reţea subterană, planurile pentru acest an cuprinzând în total aproape 119 kilometri de infrastructură. “În prezent sunt finalizaţi 79,3 kilometri de infrastructură pe 40 de străzi, graficul de execuţie pentru 2014 incluzând 118,12 kilometri pe 87 de străzi”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei. De pe cele 40 de străzi pe care a fost pregătit terenul pentru mutarea cablurilor, doar de pe 29 au dispărut cablurile aeriene. Printre străzile de pe care au dispărut cablurile aeriene se numără Muncii, Liviu Rebreanu, Izlazului, Constantin Brâncuşi, Corneliu Coposu, Calea Turzii etc.


300 kilometri pe hârtie, 460 în realitate

Dacă reprezentanţii autorităţilor locale spun că este vorba despre realizarea de lucrări pe o reţea de 300 de kilometri, pe site-ul CFO Integrator este precizată o reţea de 460 de kilometri, ceea ce înseamnă că lucrările sunt cu mult mai ample şi, cel mai probabil, se vor întinde pe o perioadă de câţiva ani. Potrivit informaţiilor de pe site-ul firmei, au fost adăugaţi 160 de kilometri de lucrări pentru a acoperi întreaga zonă urbană din prezent. “Reţeaua municipală de canalizaţie pe raza municipiului Cluj-Napoca pentru pozarea cablurilor de telecomunicaţii va avea o lungime fizică totală de aproximativ 460 km şanţ şi va acoperi întreaga zonă urbană a municipiului Cluj-Napoca”, este precizat pe site-ul CFO Integrator.

Străzile pe care vor fi încheiate lucrările în luna iulie

Potrivit datelor oferite de reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, în luna iulie, trebuie să fie pregătit terenul pentru mutarea cablurilor de pe 18 străzi. Astfel, la sfârşitul lunii iulie, următoarele străzi vor fi pregătite pentru transferarea cablurilor de telecomunicaţii în subteran: Horea, Căii Ferate, Vânătorului, Avram Iancu numerele impare, Viilor, Muncitorilor, Bucureşti numere pare, Godeanu, Plevnei, Fabricii de Zahăr, Siretului, Fabricii, Răsăritului numerele impare, Anina, 21 Decembrie între Buftea şi Cuza Vodă, Pascaly între Bistriţei şi Slănic, Bucureşti numerele impare şi Moţilor numerele impare.


În plus, graficul planificat pentru anul 2014 include realizarea lucrărilor pe 87 de străzi din toate cartierele. Totalul lucrărilor pe acest an este de 118,12 kilometri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter