Actualitate

Expoziție de artă plastică la Salina Turda pentru boala Distonia

În subteranul Salinei Turda, în mina Rudolf a avut loc joi vernisajul expoziției Culorile Speranței derulată în cadrul unui proiect cultural-social cu titlul Arta, Remediul Sufletului, organizată în scopuri umanitare pentru a aduce un semnal de alarmă asupra bolii Distonia

Lucrările aparțin studenților de la Universitatea de Artă și Design din Cluj, realizate împreună cu un tânăr diagnosticat cu boala Distonia. Expoziția are ca scop o alternativă terapeutică prin artă, după cum sugerează și titlul proiectului – Arta, Remediul Sufletului.

"Arta prin genurile sale – muzică, pictură, dans, teatru sunt cel mai aproape de sufletul omenesc și le conferă o stare de refugiu, echilibru și remediu, atfel că s-au ales ca și punct de plecare pentru acest proiect pictura, desenul și fotografia. Scopul expoziției este de a da oportunitatea tinerilor diagnosticați cu această boala de a colabora într-un cadru optim alături de tineri dezvoltați sănătoși, unde să-și pună în valoare potențialul artistic ca un remediu pentru suflet.  De astfel, scopul expoziției este și responsabilizarea unui grup de tineri și profesori care prin acțiunea de voluntariat să contribuie la sprijinirea unui tânăr diagnosticat cu boala Distonia, în vederea strângerii de fonduri financiare, necesare tratamentului de recuperare", spun organizatorii.


Distonia este o tulburare neurologică de mișcare, numită și ,,Boala corpului care nu te mai ascultă”. Este cauzată de disfuncționalități la nivelul globilor palidali din creier, caracterizată prin mișcări și spasme involuntare ale mușchilor corpului, care determină poziții anormale și dureri ale zonelor afectate. Această suferință nu afectează capacitatea intelectuală a pacientului, dar induce o dizabilitate de ordin funcțional.

Articol scris de Mădălina Nica, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter