Actualitate

Se redeschide terasa Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Vezi cu ce surprize vine

Terasa Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Etno îşi deshide porţile vineri, 11 iulie, de la ora 21:00. În redeschiderea terasei va avea loc un concert inaugural marca Cătălin Condurache și Sandy Deac reuniți în cadrul proiectului muzical Golden Folks. La redeschiderea oficială specialitatea gastronomică va fi mistreţ la ceaun, în sos vânătoresc cu hribi.

Vizitatorii terasei vor putea degusta ca și până acum mâncăruri tradiționale și vor lua parte la evenimente culturale de inspirație folclorică și nu numai.

,,Muzeul Transilvaniei trebuie să fie un muzeu viu, în care patrimoniul şi tradiţiile noastre multiculturale să poată fi descoperite nu doar prin intermediul obiectelor, ci şi prin intermediul muzicii, dansului şi artei culinare. Redeschiderea terasei muzeului se înscrie în acest concept. Suntem convinşi că vom reuşi, cu sprijinul partenerilor noştri, să oferim publicului clujean evenimente şi manifestări de calitate", declară Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.


Printre evenimentele culturale ce vor avea loc la terasă se numără concerte etno de blues, jazz, folk, vernisaje de artă vizuală ori design vestimentar, seri de dans, literatură, diverse ateliere tematice, precum şi seri gastronomice inspirate din tradiţiile diverselor etnii. 

Pe scena terasei vor mai urca în această vară Florin Ștefan, membru Semnal M – chitară. El va interpreta un proiect artistic special în care valorifică lira şi naiul în cheie jazz. Repertoriul său de concert va include muzică din folclorul tracilor, dar şi din cel oriental. Un alt concert programat în această vară este cel al trupei de blues Straight from The Bottle.


Spaţiul Etno din subsolul clădirii Muzeului va fi redeschis în toamna acestui an.

Clădirea şi curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei au o istorie de mai bine de două  secole în ceea ce priveşte cultura gastronomică şi petrecerea timpului liber.


În secolul XVIII, aici se afla Hanul ,,A feher lo" - ,,Calul alb", în traducere adaptată  "Calul bălan", un loc de întâlnire a ofiţerilor austrieci care făceau parte din noua elită de după integrarea zonei în Imperiul Austro-Ungar.

Spre jumătatea secolului XX, înainte de mutarea ei pe strada 6 Martie, în curtea Muzeului Etnografic a funcţionat terasa Boema, un loc cu importantă rezonanţă în mediul literar şi artistic clujean.


Articol scris de Mădălina Nica, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter