Actualitate

Fântâna din Piaţa Unirii se degradează pe zi ce trece. Nimeni nu vrea să o repare

Primăria Cluj-Napoca se află la a patra încercare pentru găsirea unei firme care să repare fântâna din Piaţa Unirii, după ce primele trei încercări au eşuat lamentabil.

Fântâna din Piaţa Unirii va rămâne şi vara aceasta spartă, stricată şi funcţională doar parţial din cauză că nicio firmă nu vrea să facă reparaţiile necesare. Primăria Cluj-Napoca a organizat de trei ori licitaţie pentru găsirea unui constructor, dar de fiecare dată încercarea nu a avut sorţi de izbândă. La fiecare din cele trei licitaţii fie ofertele au fost neconforme, fie nu s-a prezentat nimeni. Reprezentanţii Biroului Mass-Media au declarat că la ultima licitaţie, a treia, nu s-a prezentat nimeni, astfel că acum este organizată a patra licitaţie, în speranţa că cineva se va arăta interesat de repararea acestui obiectiv.

Pentru a patra oară, anunţul pentru organizarea licitaţiei a fost postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, valoarea lucrărilor fiind estimată la 261.024 lei, fără TVA. Se mai adaugă 16.000 lei pentru proiectul tehnic şi 5.327 lei pentru cheltuieli neprevăzute. Lucrările de reparaţii trebuie realizate în trei luni de la semnarea contractului. Banii pentru repararea fântânii vor fi alocaţi din bugetul local. În stabilirea câştigătorului, criteriul de care se va ţine cont este preţul cel mai scăzut, iar licitaţia se va organiza offline.


Cum s-a ajuns la licitaţii interminabile

Fântâna arteziană a fost pusă în funcţiune în anul 2009, odată cu inaugurarea Pieţei Unirii. Costul realizării acesteia fost de 1 milion lei. La doi ani după inaugurare, structura din piatră a fântânii s-a stricat şi a fost nevoie de lucrări de intervenţie care au costat 30.000 lei. Reparaţiile au fost realizate de Iridium, firma care a construit fântâna. Un an mai târziu, în vara lui 2012, fântâna s-a crăpat în două locuri şi a fost oprită. Atunci au fost făcute câteva lucrări de reparaţii, din bani publici. 

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a organizat o licitaţie pentru repararea fântânii din cauză că Iridium a intrat în insolvenţă şi nu a mai putut respecta prevederile din contract şi anume remedierea eventualelor defecţiuni apărute pe parcurs. După încheierea licitaţiei, a fost încheiat un contract cu firma Eddan Construct din Câmpia Turzii, dar anul trecut a contractul a fost reziliat. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, firma din Câmpia Turzii nu a respectat normele tehnice din caietul de sarcini. După acest episod, a urmat şirul celor trei licitaţii eşuate, urmată de o patra în desfăşurare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter