Actualitate

Programul de fertilizare in vitro începe în 15 iunie

<p><img src="documente/stories/05_mai/09_ziua/09-fertilizare-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Din 15 iunie, cuplurile care doresc să acceseze programul de fertilizare in vitro pot depune dosarele la sediul spitalelor care îl derulează. Numele acestor spitale va fi cunoscut la 1 iunie.</p>

 

Programul de fertilizare in vitro finanţat de Ministerul Sănătăţii s-ar putea derula şi la Clinica de Ginecologie I Cluj-Napoca unde se face deja această procedură medicală.


 

La 1 iunie, Ministerul Sănătăţii va publica pe pagina proprie de internet lista spitalelor care au fost admise în Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer. La două săptămâni după publicarea listei, mai exact din 15 iunie, cuplurile care doresc să acceseze acest program pot depune dosarele la unul din spitalele admise în program.


Cei care doresc să primească finanţare de la stat pentru fertilizarea in vitro trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Potrivit informaţiilor Ministerului Sănătăţii, trebuie să fie „cuplu steril, definit drept cuplul conjugal care nu a avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale timp de ani de viaţă conjugală”. De asemenea, trebuie să fie cuplu căsătorit de cel puţin 2 ani şi cel puţin unul dintre membrii cuplului să aibă cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România. Nici unul dintre membrii cuplului nu trebuie să aibă copil în viaţă pentru a intra în program, iar vârsta femeii trebuie să fie cuprinsă între 24-40 de ani.

 


Plata se face în 2 etape

 


“În cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, în limita sumei de 6.150 lei, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltarea spermei şi procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) şi 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere”, au precizat reprezentanţii Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii.

 


Bugetul programului
este de 4 milioane lei

 

Programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar a fost lansat anul acesta, în premieră pentru ţara noastră. Bugetul programului este de 4 milioane de lei. Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o sigură procedură de FIV, în limita a 6.150 lei, adică aproximativ 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă fertilizarea a fost urmată de naştere. Anul acesta vor putea beneficia de programul Ministerului Sănătăţii, aproximativ 800 de cupluri.

Statistica arată că, în România, în anul 2010, au beneficiat de proceduri de fertilizare in vitro 750 cupluri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter